Index Vakbarát Hírportál

Feszülten figyeljük a medvéket, de nélkülük is kiderül, mit tartogat még a tél

2024. február 2., péntek 13:19 | aznap frissítve

Előbújtak a Szegedi Vadaspark medvéi, és jelképesen felfalták a telet szimbolizáló, külön számukra előkészített elemózsiát. A ragyogó időben a vadaspark mentett medvéi nem bújtak vissza a barlangjukba, így a hiedelem szerint reménykedhetünk, hogy nem kell már sokat várni a jó időre. A meteorológusok szintén enyhülésről számolnak be.

Ha a medve ma előbújik a barlangjából, és meglátja az árnyékát, akkor a hiedelem szerint még hosszú tél vár ránk – emlékeztet a Hungaromet a népi megfigyelésre.

A Szegedi Vadasparkban már hagyomány február másodikán a medvéket figyelni, amint előmerészkednek a kuckójukból. A néphiedelem szerint ha a medvék nem ijednek meg ilyenkor az árnyékuktól, akkor hamarosan tavaszodni kezd. Idén is sokan voltak kíváncsiak arra, hogy meglátja-e a spanyolországi mentett medvepár az árnyékát, és visszahúzódik-e a barlangjába, de a két öreg hölgy, Mici és Ursula kint maradt a ragyogó napsütésben, így reménykedhetünk, hogy nem húzódik soká a leghidegebb évszak.

Nemcsak a medvék, de a meteorológusok is enyhe időt jósolnak, jelenleg, mint írják, sokfelé süt a nap, azonban főleg Borsodban és a Tiszántúl nagyobb részén borongós, párás, néhol ködös az idő. A későbbiekben azonban ott is egyre több helyen bújik elő a nap.

Ráadásul a jelenlegi számítások szerint a jövő hét az átlagosnál jócskán enyhébb, tavaszias időt tartogat, és jelentős lehűlés sem körvonalazódik egyelőre.

Tavaszias, de szeles lesz a hétvége időjárása. Vasárnapra megszűnnek az éjszakai fagyok, és a legmelegebb órákban akár 15 Celsius-fok is lehet.

Szombaton általában közepesen vagy erősen felhős lesz az ég, délnyugaton várható a legkevesebb felhő, de számottevő csapadék nem lesz. Az északnyugati, nyugati szél sokfelé megerősödik, a délnyugati, illetve az északkeleti tájakon maradhat mérsékelt a légmozgás.

A minimum-hőmérséklet általában mínusz 1 és plusz 3 fok között alakul, a szélvédett délnyugati és északkeleti részeken hidegebb is lehet, de hajnalban már enyhül az idő. Kora délután 8–13, északkeleten 6-7 fok lehet.

Vasárnap nagyrészt közepesen vagy erősen felhős időre kell számítani. Helyenként előfordul eső, zápor, legkisebb eséllyel a délnyugati országrészben. A nyugati, északnyugati szél sokfelé megerősödik, az ország délnyugati harmadán maradhat mérsékeltebb a légmozgás.

A hőmérséklet hajnalban általában 0 és plusz 7 fok között alakul, a szélvédett délnyugati vidékeken hidegebb is lehet. Kora délután 9–15 fok várható.

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras.

Rovatok