Index Vakbarát Hírportál

Bérfeszültséget okoz a pedagógusok béremelése

2024. február 5., hétfő 08:44

Januárban megtörtént a pedagógusok béremelése, azonban úgy tűnik, nem sikerült eleget tenni kéréseiknek, további bérkorrekciókat szeretnének. A legnagyobb problémát az jelentette az iskolaigazgatók számára, hogy a kormány nem tájékoztatta őket részletekbe menően a béremelésről, valamint az előkészületekbe sem vonták be őket.

Az egyik állami iskola igazgatója a Népszavának elmondta, a kormány a béremelésről szóló hivatalos tájékoztatást annyiban merítette ki, hogy szó szerint felidézték számukra az ezzel kapcsolatos kormányrendeletet.

Ez alapján viszont nem tudtam pontosan megmondani a kollégáimnak, hogy mennyi lesz a fizetésük januártól, hiába kérdezték. Kérdésekből pedig volt bőven

– fogalmazott.

Korábban a Klebelsberg Központ elnöke, Hajnal Gabriella nyilatkozott a témában, aki elmondta, múlt hét szerdán délután ellátogattak a Belügyminisztériumba, hogy felhívják a figyelmet a különböző anomáliákra. Elmondása szerint a kormány vállalta, hogy még az idén felzárkóztatja a pedagógusbéreket a diplomásátlagbér 72 százalékára, jövőre pedig már a 80 százalék a cél.

Az érdekvédők úgy vélik: „ettől egyelőre messze vagyunk”, mert ahhoz, hogy ez megvalósuljon, további bérkorrekciókra lesz szükség.

Jelenleg 32,2 százalékos béremelés jár, azonban ez nem kifejezetten a pedagógusbérekre vonatkozik, ez csupán az a mennyiség, amiből az iskolafenntartók gazdálkodhatnak az emeléseket illetően. Tehát egészen biztos, hogy a pedagógusok nagy része ennél jóval alacsonyabb fizetésemelésre számíthat.

Már nem számít a tapasztalat?

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete január vége óta gyűjti a különböző fokozatú és tapasztalatú pedagógusok észrevételeit, és arra a következtetésre jutottak, hogy a pályán eltöltött évek száma már kevésbé játszik szerepet a bérezésnél. 

Egy gyakornok fokozatú pedagógus arról nyilatkozott, hogy jelenleg a nettó bére 351,6 ezer forint, amiből éppen hogy ki tud húzni egy hónapot. Hozzátette, hamarosan Pedagógus I. fokozatba lép, viszont ez a fizetésén alig látszik majd meg, mivel a két fokozat között mindössze 10 ezer forint a bérkülönbség.

Egy másik tanár, aki már több mint 40 éve a pályán van, arról számolt be, hogy Pedagógus II. fokozatának köszönhetően idén sikerült elérnie a nettó 470 ezer forintos bevételt.

Véleménye szerint ez már az az összeg, amiből már meg lehet élni, és „talán nem kell hónapról hónapra kuporgatnia”. Azonban hozzátette, hogy az igazi polgári életmód minden szegmensét ez a fizetés sem fedezi, ugyanis továbbra sem mehet el színházba, egyéb kulturális programokra, vagy akár utazni megfontolt költségtervezés nélkül. 

Visszajelzések alapján az is kiderült, hogy a pluszmunkák díjazása sem egységes, és a kormány által biztosított összeget tekintve továbbra sem lehet az.

Rovatok