Index Vakbarát Hírportál

Novák Katalin lemondását követelték a parlament rendkívüli ülésén

2024. február 5., hétfő 13:13 | aznap frissítve

Kövér László ellenzéki kezdeményezésre hétfő délutánra összehívta az Országgyűlés rendkívüli ülését. Az ülés egyik napirendi pontja Svédország NATO-csatlakozásának ratifikációja, emellett a képviselők vitáznának az élet végi döntésekről, valamint az akkumulátorgyártó üzemekkel összefüggésben a munkavédelemről. A kormánypárti képviselők nem, David Pressman amerikai nagykövet viszont megjelent az ülésen, amelyen több politikus Novák Katalin köztársasági elnök lemondását követelte.

Finnország és Svédország az orosz–ukrán háború kirobbanása után kérte felvételét a NATO-ba. Finnország azóta már tagja a szövetségnek, míg a svédek a török és a magyar ratifikációra vártak.

A magyar kormány álláspontja sokáig az volt, hogy nem Magyarország lesz az utolsó ratifikáló fél, viszont az Országgyűlés döntésére továbbra is várni kell, miközben a török parlament már jóváhagyta a svéd csatlakozást.

Korábban Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter többször is arról beszélt, hogy a kormánypárti frakciókban vannak olyan képviselők, akik nem támogatják a ratifikációt. Kövér László lapunknak adott interjújában elmondta, ő az egyik olyan tagja a frakciónak, aki nem támogatja a csatlakozást.

Az ellenzéki frakciók ezután kezdeményeztek rendkívüli ülést, ami – ha a kormánypárti képviselők nem vesznek részt rajta – határozatképtelen lesz. A kabinet épp Sopronbánfalván ülésezik. Orbán Viktor már meghívta Budapestre Ulf Kristerssont, a svéd miniszterelnöknek viszont van egy feltétele.

„Rendkívül kínos a távolmaradás”

Kanász-Nagy Máté szerint rendkívül szomorú, hogy ismét üresek a kormánypárti padsorok, és eddig a kormány egyetlen tagja sem érkezett meg a mai ülésre.

Rendkívül kínos a távolmaradás, és hogy blokkolják Svédország NATO-csatlakozását. Erre semmilyen érdemi magyarázatot nem adtak.

A politikus kifejtette, az LMP a részvételiség pártja, abban hisznek, hogy azok a jó döntések, amelyek meghozatalában minél többen részt vesznek. Nem gondolják, hogy békák vagy pulykák lennének a választók, de azt sem, hogy a Karmelita kolostorban mindent jobban tudnának.

Az LMP megkérdezné az embereket az „akkumulátorgyarmatosítással” kapcsolatban. Nem értenek egyet a Balaton-parti, ahogy a Fertő tó környéki beruházásokkal sem, valamint elítélik azt a koncepciót, amit Rákosrendezőn terveznek.

A kiemelt beruházási törvény kapcsolja össze ezeket a beruházásokat – folytatta Kanász-Nagy Máté, aki úgy látja, a környezet rovására létesülnek beruházások, „a tőke és a pártérdek diadalmaskodik”. Az LMP eltörölné ezt a törvényt.

„Szégyen, gyalázat, a köztársasági elnöknek le kell mondania”

Tordai Bence, a Párbeszéd – Zöldek frakcióvezetője a svéd NATO-csatlakozás ügyében arról beszélt, hogy

ha Orbán Viktorra hallgatunk, akkor mindig keservesen csalódunk.

„Honnan tudni, hogy hazudik?” – tette fel a kérdést, majd meg is válaszolta: „Onnan, hogy mozog a szája”. Kifogásolta, hogy nem ment el a Fidesz az ülésre, illetve hazudtak arról, hogy nem Magyarország lesz az utolsó, aki megszavazza a svédek csatlakozását.

Tordai Bence szerint felmerül a gyanú, hogy nem is akarták, nem a nemzeti érdek követése vezeti a Fideszt. Jávor Benedeket (a Párbeszéd európai parlamenti listavezetőjét) idézte, hogy a kormány Vlagyimir Putyin érdekeit szolgálja, és kéri, hogy a Szuverenitásvédelmi Hivatal járjon el. Tordai Bence azt mondta, hogy kiderül: ki az, aki Magyarország érdekeit szolgálja, és ki az, aki egy háborús agresszornak az érdekeit képviseli.

A párbeszédes politikus szerint lehet úgy tenni, mintha az Országgyűlés független lenne, majd ismét Jávor Benedeket idézte, aki arról beszélt: „ha valaha is feleslegesnek éreznéd magadat, gondolj Hende Csabára”, aki tavaly Svédországban tárgyalt az ország NATO-csatlakozásáról, ami azóta sem történhetett meg. Tordai Bence szerint a kormány sárba rántotta az Országgyűlés tekintélyét.

Beszédében arra is kitért, hogy Novák Katalin elnöki kegyelmet adott a pedofil bicskei iskolaigazgató bűntársának, ezzel kapcsolatban a párbeszédes képviselő fideszes „pedofillobbiról” és „pedofilmaffiáról” beszélt, amelynek szálai „a Sándor-palotába is elértek”. Tordai Bence kijelentette: szégyen, gyalázat, a köztársasági elnöknek le kell mondania.

„Vétózzuk meg Svédország NATO-csatlakozását”

„Kormánypárti obstrukcióval és munkakerüléssel állunk szemben” – kezdte felszólalását Novák Előd.

Vétózzuk meg Svédország NATO-csatlakozását

– jelentette ki a Mi Hazánk politikusa, kifejtve, hogy ezzel betartanák azt a kormánypárti ígéretet is, hogy nem a magyar parlament ratifikálja utolsóként a tagságot.

Novák Előd hangsúlyozta, a béke, a semlegesség, a függetlenség a legfontosabb értékek közé kellene, hogy tartozzon. A Mi Hazánk azért szorgalmazza a bővítés vétóját, mert „az provokáció volna, míg a semleges zóna nemzetközi érdek”.

A Mi Hazánk képviselője úgy látja, Svédország érdeke is, hogy ne szélesítsék a konfliktust a NATO-hoz való csatlakozásukkal. Az Alternatíva Svédországért párt is hasonló kérést fogalmazott meg Novák Előd szerint.

Ötven milliárd euróval fogja támogatni Ukrajnát az Európai Unió, „ezt Orbán Viktor is megszavazta gyalázatos módon” – fogalmazott Novák Előd, hozzátéve: „Orbán Viktor elárulta Magyarországot és Európát, minden ígéretével ellentétben, jogállamisági alamizsnáért feladta Magyarország és Európa érdekeit, ehhez nem asszisztál a Mi Hazánk”.

„Szégyen, gyalázat, hogy nincs itt a Fidesz”

Brenner Koloman, a Jobbik – Konzervatívok képviselője azzal kapcsolatban, hogy Novák Katalin elnöki kegyelmet adott a pedofil bicskei iskolaigazgató bűntársának, arról beszélt: az államfőnek le kell mondani. Hozzátette: a köztársasági elnöknek joga van kegyelmet gyakorolni, de most csak egy „újabb fideszes pedofilt mentett fel”.

A jobbikos képviselő arra hívta fel a figyelmet: az Országgyűlésnek el kellett volna fogadnia a Jobbik javaslatát, hogy a magyar polgároknak kellene megválasztania az államfőt. A párt most levelet ír Novák Katalinnak, hogy mondjon le, várják a többi 200 képviselő aláírását és támogatását. Az állampolgárok pedig vigyenek leragasztott szájú plüssállatokat a Sándor-palota elé. A jobbikos politikus kijelentette: Novák Katalin méltatlanná vált az államfői poszt betöltésére.

Brenner Koloman továbbá elmondta: időhúzó taktikát választott a kormány a svéd NATO-csatlakozás ügyében. Teljesen egyértelmű volt, hogy mit akart a „török szultán”, Brenner Koloman értette a politikai logikát, hogy „mit bulizott ki” magának, még ha nem is ért egyet vele. A kormány azonban orosz érdekeket szolgál ki, és nem érthető, hogy ez miért lenne magyar nemzeti érdek. A jobbikos politikus hangsúlyozta: az orosz befolyási övezettől a NATO tud megvédeni.

Brenner Koloman kijelentette: szégyen, gyalázat, hogy nincs a parlamentben a Fidesz, és megszavazza a svédek csatlakozásának ratifikálását.

„A köztársasági elnök méltatlanná vált hivatala betöltésére”

Harangozó Tamás felszólalása elején köszöntötte az ülésen részt vevő nagyköveteket. A politikus hisz abban, hogy vannak közös értékek, célok, amelyekre tekintettel vannak, hogy vannak határok, amelyeket nem lépnek át, idesorolta, hogy nem adnak kegyelmet pedofilok segítőjének, mégis átlépték ezt a határt.

A köztársasági elnök méltatlanná vált hivatala betöltésére, Mennyire keresztény és mennyire családbarát az a hatalom, amelyik ilyet tesz? A Fidesz egyik szégyenből a másikba löki az országot

– fogalmazott az MSZP képviselője, aki az átléphetetlen határokhoz sorolta azt is, hogy nem szórakoznak a biztonsággal, „a biztonsági garancia növelését akadályozzák. Kérdezem tisztelettel, mennyire békepárti az a kormány, amelyik másfél éve azzal szórakozik, hogy akadályozza hazánk békéjét és biztonságát garantáló katonai szövetség bővítését?”.

Harangozó Tamás szerint a kormánypártok többször is hazudtak a ratifikálással kapcsolatban, az ellenzéki politikus úgy vélekedett egy „egészséges demokráciában” ebbe a kormánynak már bele kellett volna buknia. Az MSZP továbbra is kezdeményezni fogja, hogy Svédország NATO-csatlakozásának ratifikációja legyen napirenden.

„Nincs kegyelem a pedofiloknak és a bűntársaiknak”

Bedő Dávid, a Momentum képviselője megjegyezte: „egy darab állampárti képviselő sem jelent meg”. Emberségről, méltóságról és szabadságról beszélt az aktív eutanázia ügye mellett. Elmondta, hogy sok párbeszéd, számtalan cikk és műsor volt a témában; a felmérések szerint a magyarok döntő többsége támogatja az aktív eutanáziát. Hozzátette: a Momentum hisz benne, hogy az ember rendelkezhet a saját életéről és méltóságáról.

Bedő Dávid szerint az „állampárti képviselők” gyávák voltak beszélni Karsai Dániellel, és gyávák részt venni a vitában, azt is kifogásolta, hogy lesöpörték a Momentum népszavazási kezdeményezést. Bedő Dávid úgy vélekedett: bebizonyosodott, hogy csak arról lehet népszavazást tartani, amit az állampárt enged. A kormánypárti képviselőknek azt üzente: ne legyenek gyávák, álljanak a magyarok elé, és engedjék, hogy a magyarok dönthessenek az aktív eutanázia ügyében; kezdeményezzen a kormány népszavazást.

Bedő Dávid gusztustalannak nevezte a bicskei pedofilügyet, kijelentette: ilyen módon nem lehet visszaélni az elnöki kegyelemmel, méltatlanná vált az államfői posztra Novák Katalin. A momentumos képviselő hangsúlyozta: nincs kegyelem a pedofiloknak és a bűntársaiknak, mindenkit várnak demonstrálni a Sándor-palota elé pénteken.

Vadai Ágnes: „Undorodom”

Vadai Ágnes felszólalása elején elmondta: „Orbán Viktor személyes hiúsága és a szomszédban gyerekeket gyilkoló Putyin iránti elkötelezettsége vezetett oda, hogy utolsók lettünk. Ezzel az ország újra szégyenpadra került. Svédország NATO-csatlakozásának hátráltatása nem egyszerű hiba, bűn. Orbán az egyszemélyi felelős. Kedvezni akar Putyinnak, megtörve ezzel a NATO-egységét, és legyezi a hiúságát, hogy róla írnak a nemzetközi sajtóban”.

A DK képviselője szerint ez a hiúság veszélybe és perifériára sodorta az országot, Orbán Viktort pedig „csak a hatalom érdekli”.

Vadai Ágnes a veszélyek közé sorolta a „pedofilhálózatot” is, Novák Katalin elnöki kegyelme apropóján.

Nem lehet tovább köztársasági elnök az a nő, aki ehhez aláírását adja

– fogalmazott Vadai Ágnes, aki úgy vélekedett, hogy Novák Katalin méltatlanná vált a pozíciójára, ezért eljárást is kezdeményeztek. „Undorodom a Fidesznek kedves pedofiltól, undorodom attól, aki kegyelmet ad, és undorodom attól, aki pedofilsimogató cikket ír” – hangsúlyozta az ellenzéki politikus.

Levelet írtak a kormánypárti frakcióvezetők

Kocsis Máté, valamint Simicskó István kormánypárti frakcióvezetők Kövér László házelnöknek írt levelükben – amelyet a napirend utáni felszólalások végén az ülésvezetés fel is olvasott – jelezték, hogy a Fidesz, valamint a KDNP frakciója nem vesz részt a rendkívüli ülésen. Az ülés így határozatképtelen volt.

A Momentum közölte, hogy a képviselőik a rendkívüli ülés előtt a fideszes padsorokra tették a pénteki, Novák Katalin lemondását követelő tüntetésre szóló meghívókat. A párt február 9-én 18 órakor a köztársasági elnök hivatala, a Sándor-palota előtt tüntetést tart.

(Borítókép: Az Országgyűlés plenáris ülése, 2024. február 5-én. Fotó: Kisbenedek Attila / AFP) 

Rovatok