Index Vakbarát Hírportál

Szívesen jönne Budapestre tárgyalni a svéd miniszterelnök, de van egy feltétele

2024. február 3., szombat 11:41

Csak akkor jönne magyarországra tárgyalni Ulf Kristersson svéd miniszterelnök, ha az Országgyűlés ratifikálta Svédország NATO-csatlakozását.

Ulf Kristersson svéd miniszterelnök csak azt követően jönne Budapestre, hogy az Országgyűlés ratifikálta Svédország NATO-csatlakozását – számolt be erről a hvg.hu.

Ugyanakkor a Fidesz parlamenti frakciója megvárná a szavazással a két miniszterelnök találkozóját. Fontos azt is kiemelni, hogy a héten tartott brüsszeli uniós csúcson a két miniszterelnök már egyeztetett. A Dagens Nyheter svéd hírportál szerint Ulf Kristersson azt mondta Orbán Viktornak, hogy szívesen találkozik vele Budapesten,

de csak miután Magyarország ratifikálta Svédország NATO-csatlakozását.

Ugyanakkor arra állítólag nem kapott választ, hogy pontosan mikor szavazhat az Országgyűlés. Külön érdekesség, hogy a Reutersnek a Fidesz meg nem nevezett országgyűlési képviselői ezzel egy időben azt mondták: „a szavazással megvárják Orbán és Kristersson találkozóját”. Ugyanezt nyilatkozták korábban más fideszes politikusok is.

Bár az ellenzék kérésére Kövér László házelnök hétfőre összehívta a rendkívüli parlamenti ülést a kérdésről, a miniszterelnök szerint ezen nem lesz szavazás.

A ratifikációról majd a február végén összeülő Országgyűlés dönthet. Svéd lapok szerint Kristersson azt is mondta Orbánnak, hogy a kétoldalú kapcsolatokról, köztük a Gripen vadászgépekről akkor tudnak majd érdemben tárgyalni, ha megszavazták a NATO-csatlakozást.

Kövér László házelnök az Indexnek arról beszélt, hogy ő is azok közé tartozik a Fideszben, akik nem támogatják Svédország NATO-csatlakozását.

Rovatok