Index Vakbarát Hírportál

A Fidesz közölte: nem vesznek részt a svédek miatt összehívott rendkívüli ülésen

2024. február 2., péntek 15:28

Megvalósul az ellenzék kérése, miszerint a parlament egy rendkívüli ülésben vitassa meg Svédország NATO-csatlakozását. A képviselők jövő hét hétfőn délután egy órától tárgyalnak az ügyről, bár döntést nem tudnak majd hozni.

Mint arról az Index is írt, az ellenzéki frakciók közösen jegyzett levélben fordultak Kövér László házelnökhöz, amelyben rendkívüli parlamenti ülés összehívását kezdeményezték, hogy az Országgyűlés döntést hozzon Svédország NATO-csatlakozásáról.

A kormány tagjai közül többen úgy nyilatkoztak, nincs szükség a rendkívüli ülésre. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter például azt mondta, hamarosan úgyis rendes ülés lesz, ezért felesleges hamarabb összeülni.

Az Országgyűlés honlapja szerint ennek ellenére 

összehívták a rendkívüli parlamenti ülést február 5-e hétfőre.

A parlament.hu arról ír, az ülés 13 órakor kezdődik, amelynek első napirendi pontja Svédország Észak-atlanti Szerződéshez való csatlakozása lesz.

Ülés lesz, döntés nem, ezt a Fidesz is megerősítette 

Ettől függetlenül a hétfői ülés valószínűleg nem lesz határozatképes, ugyanis a Fidesz képviselői korábban sem mentek el az ehhez hasonlóan összehívott rendkívüli ülésekre. Mint írtuk, Vadai Ágnes ellenzéki országgyűlési képviselő közösségi oldalán azt írta, hogy „már a házbizottság ülésére se jött el a Fidesz. És nem jönnek a rendkívüli ülésre sem”.

Mindeközben a Fidesz sajtóosztálya is megerősítette, hogy a képviselőik nem vesznek részt az ülésen. Az atv.hu-nak azt nyilatkozták:

a zárószavazással megvárjuk a két miniszterelnök találkozóját.

Szijjártó Péter külügyminiszter pénteken szintén úgy  vélekedett, hogy Svédország kormányfője akkor járna el „tisztességes és korrekt módon”, ha eljönne Magyarországra az országgyűlési szavazást megelőzően. „Több okból is azt gondolom, hogy ez így lenne korrekt. És a több okból az egyik például az, hogy elment Törökországba is” – jelentette ki.

Az Országgyűlés oldalán az olvasható, hogy a képviselők a rendkívüli ülésen a svéd NATO-csatlakozáson kívül megvitatják „a méltóságteljes élet végi döntések” ügyét is, amelyet az utóbbi hónapokban az ALS-betegségben szenvedő Karsai Dániel kezdeményezett. Karsai öccsének az ügy kapcsán indított népszavazási kezdeményezését a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) csütörtökön elutasította .

Az ülésen ezt követően „az akkumulátorgyártó vegyi üzemek fokozott munkaügyi ellenőrzése érdekében történő módosításáról” is szó lesz. Ezt a Demokratikus Koalíció (DK) indítványozta, miután az iváncsai akkumulátorgyár felépítése több halálos áldozatot is követelt 2021 és 2023 között.

Rovatok