Index Vakbarát Hírportál

A „zéróemissziós” akkugyár megoldást jelenthet Sóskútnak

2024. február 7., szerda 20:19

A sóskúti üzemet indító Andrada közleménye szerint kulcsfontosságú az autóipar zöld átállásához a csoport sóskúti beruházása, amely „semmilyen környezeti hatással sem jár”. A vállalat beszélt a beruházás helyi jelentőségéről, az alkalmazandó technológiáról, valamint a biztonsági intézkedésekről.

A zöld energiatároló rendszerek alkatrészeinek újrahasznosítását végző, csúcstechnológiás Andrada-üzem a megoldást jelenti Sóskútnak és Magyarországnak – írja a cég. A vállalat szerint a tervezett beruházás hozzájárul a település további fejlődéséhez, és az ehhez szükséges, használni kívánt technológiát, a biztonsági intézkedéseket és előnyöket mutatták be a csoport képviselői az eseményen.

Január közepén jelentette be a cég, hogy Sóskút ipari parkját választotta a zöld energiatároló rendszerek alkatrészeit újrahasznosító üzeméhez, a Magyarországon valaha volt legnagyobb összegű, 13 milliárd forintos szlovén beruházásként.

Annak érdekében, hogy a cég a tervezett beruházásról tájékoztatást, a felvetődő kérdésekre pedig választ adjon, háttérbeszélgetésre hívta a sajtó képviselőit szerdán. A beruházás helyi jelentőségéről, az alkalmazandó technológiáról, valamint a biztonsági intézkedésekről készült előadással.

Magyarország vezető szerepet tölthet be a zöld átállásban, vagyis a zöld, megújuló energia előállításában és tárolásában. Az elmúlt hónapokban számos új elektromosautó-ipari beruházást jelentettek be Magyarországon

– mondta Peter Tibaut, az Andrada ügyvezető igazgatója, hozzátéve, hogy az ágazat körforgásos működése a csoport beruházásával jön létre, hiszen azokat a zöld energiatároló rendszerekben használt alkatrészeket hasznosítja újra, amelyekről gyártásukkor kiderül, hogy nem felelnek meg az előírásoknak, így nem felhasználhatók.

Arról is beszélt, hogy az energiatároló-rendszerek alkatrészeiben lévő értékes fémek biztonsággal és nagy hatékonysággal kinyerhetők és végtelen alkalommal újrahasznosíthatók.

Hosszú távra tervezünk Sóskúton, együttműködve a lakossággal, az önkormányzattal és az illetékes hatóságokkal, a nyílt kommunikáció jegyében. Célunk, hogy hasznos és aktív részévé váljunk a helyi közösségnek, hozzájáruljunk a helyi életszínvonal javításához, munkahelyet teremtsünk a környékbelieknek, és megóvjuk a helyi természeti értékeket, környezetet, magas fokú biztonságot garantálva működésünk során

– mondta Szakács Géza, a sóskúti üzem vezetője.

Közölték, hogy a szükséges engedélyek birtokában először kis kapacitású, nem veszélyes fémhulladékokat újrahasznosító üzemként indulnak el. A második lépésben az energiatároló-rendszerek összes alkatrészének feldolgozását tervezik. Átfogó környezeti hatásvizsgálatot végeznek az egységes környezethasználati engedély kérelmezéséhez, ami – ahogy fogalmaznak – egybecseng a kormányzat szándékával, mely szerint az ágazat beruházásainak megkezdése előtt „részletes, transzparens, nyilvánosan elérhető” hatásvizsgálat előzze meg.

A közlemény szerint az üzem:

Az üzemelés tehát a cég közleménye és tájékoztatója szerint semmilyen környezeti hatással sem jár.

„A vállalat mechanikus módszerekkel dolgozza fel a zöld energiatároló rendszerek alkatrészeit, tűz- és robbanásbiztos technológiával – mondta Szakács Géza. – Biztonságosan és tisztán nyeri ki az újrahasznosítható fémeket az alkatrészekből: a folyamat elején, a mechanikai előkezelés során felaprítják a beérkező anyagokat, majd egy karbonizációs folyamat készíti elő a törmeléket a mechanikus szétválasztásra. A folyamat végén kapott és elkülönített anyagok – nikkel, mangán, kobalt, valamint alumínium, réz és acél – ipari nyersanyag minőségben állnak rendelkezésre.”

A cég szerint hasonló mechanikus újrahasznosításai technológia „már több mint harminc európai helyszínen működik biztonságosan és környezetbarát módon, Németországtól Svájcon át Franciaországig”.

A vállalat terjeszkedéséhez több magyarországi és európai helyszínt vizsgál jelenleg is. 160 új munkahelyet tervez teremteni, összesen, magyarországi telephelyein. Rövidesen Spanyolországban is megkezdi működését.

Rovatok