Index Vakbarát Hírportál

Közvélemény-kutatás: A tagállamok rákényszerítették akaratukat Magyarországra az uniós csúcson

2024. február 9., péntek 20:43

Az Opinio február 5. és 7. között végzett közvélemény-kutatást, melyben 828-an vettek részt. A résztvevőket a brüsszeli uniós csúcson történtekről kérdezték. Egyharmaduk szerint Orbán Viktor miniszterelnök azért blokkolta az ukránok támogatását, hogy támogassa Oroszországot.

Az Opinio közvélemény-kutatást végzett a brüsszeli uniós csúcson történtekről február 5. és 7. között, melyben 828, 16 és 59 év közötti, okostelefonnal rendelkező magyar vett részt – írja az  Euronews.

Az eredmények szerint a téma jobban érdekelte a férfiakat, a magasabb iskolázottságúakat és a fővárosiakat.

A közvélemény-kutatás első kérdése az volt, hogy a válaszadó értesült-e a brüsszeli uniós csúcsról, melyre a résztvevők kicsivel több mint egyharmada válaszolt nemmel, alig több mint 40 százalékuk csak a főcímeket látta, a többiek viszont állításuk szerint részletesen követték az eseményeket.

A megkérdezettek 73 százaléka gondolja úgy, hogy a többi ország rákényszerítette az akaratát Magyarországra az uniós csúcson.

Körülbelül egyharmad arányban oszlanak meg a vélemények arról, hogy Magyarország miért blokkolta korábban az Ukrajnának szánt uniós támogatásokat. 36 százalék úgy gondolja, hogy tényleg ez az ország érdeke, 33 százalék szerint ez a manőver orosz érdekeket szolgált, 31 százalék szerint pedig Orbán csak a nemzetközi figyelem középpontjába akart kerülni.

Az adatokból AZ IS világosan látszik, hogy az alacsony iskolázottság együtt jár a kormány álláspontjának kiugróan magasabb elfogadottságával.

A megkérdezettek 43 százaléka szerint Orbán Viktor ezzel az alkuval kudarcot szenvedett, 47 százalék szerint közepes eredményt, 10 százalék szerint pedig sikert ért el.

Magyarország megítélését a válaszadók 45 százaléka szerint rontotta a csúcstalálkozó, 40 százalék szerint nem érintette, viszont 14 százalék szerint javította.

Rovatok