Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktor nem vétózott, megszületett az alku Ukrajna ügyében

2024. február 1., csütörtök 11:46

Már az EU-csúcs kezdése után másfél órával sikerült megegyezniük a tagállamoknak a csúcs legkritikusabb kérdésében, Ukrajna további támogatásában. Charles Michel Európai Tanács-elnök szerint Ukrajna stabil, hosszú távú és kiszámítható támogatásra számíthat az unió részéről.

Megegyeztünk. #egység

– ezzel a rövid üzenettel kezdte Charles Michel, a tagállamok állam- és kormányfőit tömörítő Európai Tanács elnöke azt a rövid közleményét, amiben bejelentette,

a rendkívüli EU-csúcson a 27 tagállam vezetői megegyeztek Ukrajna támogatásáról, amelynek keretében 2027-ig további 50 milliárd eurót kap a honvédő háborút viselő ország.

Mint a bejegyzésben fogalmazott, ez „stabil, hosszú távú és kiszámítható finanszírozást biztosít Ukrajna számára”, majd hozzátette:

Az EU vezető szerepet és felelősséget vállal Ukrajna támogatásában. Tudjuk, mi forog kockán.

Vita és szavazás is lesz, de nem úgy, ahogy a kormány szerette volna

Mint a rendkívüli EU-csúcson írt felvezetőnkben írtuk, Magyarországon kívül a 26 tagállam már a decemberi EU-csúcson megállapodott volna a többéves pénzügyi keret (MFF) – ez az uniós költségvetés neve – felülvizsgálatában, ugyanakkor Orbán Viktor az összesen 64,6 milliárd eurós csomag egy tételét, az Ukrajnának szánt 50 milliárd eurót nem fogadta el, így végül az egész alkut megvétózta.

A decemberi csúcs óta a háttérben többször is tárgyaltak a tagállamok, hogy sikerüljön Orbánt is meggyőzni – a magyar kormány először azt szerette volna, hogy Ukrajna támogatása az uniós költségvetésen kívüli alapból történjen meg, később pedig azt szerették volna elérni, hogy az összesen 2027-ig tartó támogatásról évente szavazzanak. Végül a kormány e feltételei nem teljesültek, ugyanis a Guardian által megszerzett dokumentum szerint

ugyan minden évben vitát fognak tartani az Európai Tanácsban az ún. Ukrajna-eszközről, ám szavazni nem fognak róla – az Európai Tanács csak a támogatás felülvizsgálatára szólíthatja fel az Európai Bizottságot, de azt is leghamarabb két év múlva.

Ugyanakkor így is két esetben kompromisszumos megoldás született, amennyiben a zárónyilatkozat valóban úgy fog kinézni, amit a Guardian megszerzett:

Akkor a tagállamok vezetői abban állapodtak meg, hogy a jogállamisági mechanizmus alkalmazása „objektív, tisztességes, pártatlan és tényeken alapuló lesz, biztosítva a jogszerű eljárást, a megkülönböztetés tilalmát és a tagállamokkal szembeni egyenlő bánásmódot”.

Ezzel – amenyniben valóban ez az alku –, megerősítették, hogy az uniós források felfüggesztéséről az Európai Bizottságnak továbbra is tisztességes és tárgyilagos módon kell döntenie.

A Reutersnek egy uniós diplomata azt nyilatkozta, hogy a Magyarországnak szánt források továbbra is felfüggesztve maradnak. A megegyezés pillanatáról Charles Michel szóvivője, Ecaterina Casinge képeket is megosztott.

A Politico úgy tudja, hogy Orbánt a vétójától való feladásáról a tagállamok egy kisebb csoportja győzte meg. Mint arról korábban beszámoltunk, a csúcs előtt a magyar miniszterelnökkel tárgyalást folytatott Charles Michel mellett Ursula von der Leyen Európai Bizottság-elnök, Olaf Scholz német kancellár, Emmanuel Macron francia elnök és Giorgia Meloni olasz miniszterelnök, ugyanakkor később mások is csatlakoztak – Donald Tusk lengyel, Mark Rutte holland és Alexander De Croo belga miniszterelnök.

A tárgyaláson résztvevő meg nem nevezett diplomata a Guardiannak arról beszélt, hogy a tagállamoknak túlzottan nem kellett győzködnie a magyar miniszterelnököt, mivel Orbánnak lényegében nem volt mivel érvelnie – egy másik forrásuktól úgy tudják, az egyeztetés során egy tagállam se hozta fel, milyen retorziók érhetnék a magyar kormányt, amennyiben a kormányfő nem áll el a vétójától.

Ezzel, mint ahogy azt korábban megírtuk, a lényegében a három lehetséges kimenetelből az valósult meg, hogy

Orbán nem vétózott, viszont egy olyan kompromisszumban állapodtak meg, ami után kommunikálhatja azt, hogy kiharcolta az évenkénti vitát.

Ugyanis az Ukrajna-eszközről évente fognak vitatkozni, ahol majd ellenkezését fejezheti ki a magyar miniszterelnök, azonban szavazni csak két év múlva fognak róla, hogy az Európai Bizottság felülvizsgálja-e a támogatást. Mivel erről nem egyöntetű döntés szükséges, ezért Orbánnak többséget kéne felmutatnia.

Az egész EU és Zelenszkij örül

Michel bejelentése után szinte mindegyik tagállam vezetője elégedetten osztotta meg a hírt, kiemelve, hogy az egyhangú döntéssel az Európai Unió határozott üzenetet küldött, hogy továbbra is kiállnak Ukrajna mellett.

Az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen például azt írta közösségi oldalán,

ez egy szép nap Európa számára.

Von der Leyen úgy látja, a megállapodással az Európai Tanácsnak sikerült teljesítenie a prioritásait, amelyek szerinte Ukrajna támogatása, az illegális migráció elleni harc és az európai versenyképesség megerősítése.

Kaja Kallas észt miniszterelnök azt írta, az alku ismét bebizonyítja az EU egységét, és hogy együtt teljesíteni tudják az ígéreteiket. Ezenkívül hozzátette, 

fontos jelzés Ukrajna számára, hogy az EU hosszú távon, a győzelemig mögötted áll.

Nem meglepő módon Volodimir Zelenszkij is üdvözölte a híreket. Rövid közleményében azt írta, hálás Charles Michelnek és a tagállamok vezetőinek a pénzügyi támogatásért, és kiemelte, fontos, hogy a döntés mögött mind a 27 tagállam vezetője állt – ez szerinte az EU erős egységét mutatja. Gondolatát azzal zárta, hogy a pénzügyi támogatás legalább annyira fontos, mint a katonai támogatás vagy az Oroszország elleni szankciók.

(Borítókép: Orbán Viktor 2024. február 1-én. Fotó: Johanna Geron / Reuters)

Rovatok