Index Vakbarát Hírportál

Felmérés bizonyítja, hogy elfogyott a levegő Novák Katalin körül

2024. február 11., vasárnap 20:40

A magyarok döntő többsége nem értett egyet az elnöki kegyelemmel, amely végül Novák Katalin és Varga Judit lemondásához vezetett – derült ki a Nézőpont Intézet legújabb kutatásából.

Az intézet vasárnap megjelent mérése szerint a megkérdezettek 70 százaléka

egyetért azzal a kijelentéssel, hogy Novák Katalin helyes döntést hozott, amikor lemondott a köztársasági elnöki tisztségéről.

Nem csoda tehát, hogy azoknak, akik hallottak a botrányos ügyről (a megkérdezettek 85 százaléka), több mint négyötöde (83 százaléka) úgy nyilatkozott: nem értett egyet azzal, hogy K. Endre elnöki kegyelmet kapott. 

Mint ismert, az ellenzék már napok óta követelte Novák Katalin és Varga Judit lemondását, miután kiderült, hogy a köztársasági elnök tavaly elnöki kegyelemben részesítette a bicskei gyermekotthon korábbi igazgatóhelyettesét, aki bűnsegédként vett részt pedofil bűncselekményekben, a volt igazságügyi miniszter pedig a kormány részéről ellenjegyezte azt. 

Emiatt szombaton végül előbb Novák Katalin mondott le hivataláról, majd Varga Judit is bejelentette távozását a közéletből. Utóbbi lemondását egyébként a megkérdezettek 69 százaléka helyeselte.

Az ügy tanulságairól és lehetséges politikai következményeiről éppen ma délután beszélgettünk Mráz Ágoston Sámuellel, a Nézőpont Intézet vezetőjével és Nagy Attila Tibor politikai elemzővel az Index Kibeszélő című műsorának legújabb adásában:

Rovatok