Index Vakbarát Hírportál

Ujhelyi István: Orbán Viktor „személyesen” léphetett fel Varga Judit volt férje ellen

2024. február 14., szerda 09:49

„Erősen feltételezhető, hogy maga Orbán Viktor miniszterelnök adott utasítást a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalnak (KEHI) arra, hogy vizsgálódjanak a Magyar Péter által vezetett Diákhitel Központban 2020-ban” – írta Ujhelyi István, aki szerint a kormányfő már korábban is adott ilyen jellegű utasítást egy másik ügyben.

Varga Judit volt férje, Magyar Péter a vasárnap esti terjedelmes Partizán-interjú egy pontján beszélt arról, hogy 2020-ban egy váratlan ellenőrzést tartottak az általa vezetett Diákhitel Központnál. Állítása szerint erre azt követően került sor, hogy behívták a miniszterelnök hivatalába, és megkérték valamire, amire ő nem volt hajlandó.

Állítása szerint az ellenőrzés után a KEHI vezetője, Gaál Szabolcs Barna telefonon azt mondta neki, hogy ez az ellenőrzés egyfajta „figyelmeztetés” volt. A vizsgálók végül nem találtak rendellenességet a hivatalnál, később érdemi megállapítás nélkül zárult le az ellenőrzés. 

Ujhelyi István volt MSZP-s politikus, az Esély Közösség alapítója szerdai Facebook-posztjában azt írta: „Erősen feltételezhető, hogy maga Orbán Viktor miniszterelnök adott utasítást a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalnak (KEHI) arra, hogy rendkívüli vizsgálatot tartsanak a Diákhitel Központban még 2020-ban […]. Ez pedig már nem pusztán erkölcsi, de súlyos, akár büntetőjogi kérdéseket is felvethet.”

Ujhelyi szerint „nem ez lenne az első olyan KEHI-ellenőrzés, amely mögött a szakmaiságon túl direkt politikai szándék sejlik fel”. Felidézte, hogy 2014-ben a norvég alap pénzeit osztó Ökotárs Alapítványnál is hasonló vizsgálatokat végeztek több hónapon át. Az ügybe bevontak több mint hatvan civilszervezetet, de végül nem marasztaltak el senkit, és „az egyik esetben pedig még a bíróság is kimondta, hogy az eljárás indokolatlan és törvénytelen volt” – írta a politikus.

Később a Társaság a Szabadságjogokért nevű jogvédő szervezet kétéves pereskedésének köszönhetően derült ki, hogy a KEHI-vizsgálatot maga Orbán Viktor miniszterelnök rendelte el a hivatal vezetőjének írt utasításában

– folytatta Ujhelyi.

„A hatályos törvények szerint a KEHI a kormány által jóváhagyott éves ellenőrzési terv alapján végzi a vizsgálatait, soron kívüli ellenőrzést csak a kormány, a miniszterelnök vagy az illetékes miniszter utasítása alapján köteles végrehajtani. Érdekesség, hogy ezt a jogkört az illetékes miniszternek csak 2022 szeptemberében adták meg egy törvénymódosítással, korábban soron kívüli vizsgálatot csak a kormány vagy személyesen a kormányfő rendelhetett meg. Ha igaz, amit Magyar Péter állított a Partizánban – mind időszerűségében, mind pedig tartalmában –, akkor a hatályos szabályok értelmében vagy a kormány, vagy a miniszterelnök adott utasítást a KEHI elnökének a »figyelmeztetéssel« felérő azonnali ellenőrzésre” – magyarázta Ujhelyi István.

A politikus végül azt is megjegyezte, hogy „Gaál Szabolcs Barnának, a KEHI elnökének mielőbb és egyértelműen tisztáznia kell, hogy ki és milyen alapon adott utasítást a Diákhitel Központ 2020-as soron kívüli ellenőrzésére, az milyen eredménnyel zárult, és megfelel-e a valóságnak, hogy a vizsgálati eljárást nem szakmai alapon, hanem politikai/személyes megrendelésre végezte”. Szerinte a „minimális elvárás” az, hogy a KEHI vezetője tisztázza az ügyet.

Rovatok