Index Vakbarát Hírportál

Egy médiamogul állítja: Orbán Viktor is személyesen érdeklődött a lapjai megvásárlása iránt

2024. február 15., csütörtök 17:40

Varga Zoltán, a Central Médiacsoport tulajdonosa közölte, hogy évekkel ezelőtt több magas rangú kormányzati tisztviselő is érdeklődött a lapcsoportja iránt.

Nemrég látott napvilágot a Human Rights Watch (HRW) nevű nemzetközi szervezet egy jelentése a magyarországi médiahelyzetről. A terjedelmes riport egy részén idézték Varga Zoltánt, a 24.hu-t és a Nők Lapját is magába foglaló Central Médiacsoport tulajdonosát is.

Varga azt mondta, rendszeresen kap telefonokat „minisztériumokban dolgozó személyektől” azzal kapcsolatban, hogy ne jelentessenek meg „bizonyos sztorikat” a lapjaiban. Sőt elmondása szerint korábban több megkeresést is kapott azzal kapcsolatban, eladná-e a Centralt. 

A jelentés szerint Varga azt mondta, hogy 2014-ben, amikor a Central Médiacsoportot megvette, többször is találkozóra hívták „Rogán miniszterrel”. [Megjegyzés: a megfogalmazás azért furcsa, mert Rogán Antal 2014-ben még csak V. kerületi polgármester volt. Jóval később, 2015 őszén nevezték ki a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszterré. De elképzelhető, hogy ezt a riportot készítő HRW rontotta el – a szerk.]

Sőt Varga Zoltán szerint

egyszer még Orbán Viktor miniszterelnökkel is elhívták egy személyes találkozóra.

Az nem derült ki, hogy Varga Zoltán ezek közül bármelyik találkozóra elment-e. Véleménye szerint azonban a kormányzat egyértelművé tette, hogy érdeklődnek a lapjai iránt. (Szerinte elsősorban nem is a 24.hu, hanem a Nők Lapja érdekelhette őket, mivel a magazin több százezer olyan nőhöz is eljutott akkortájt, aki közül sokan kevésbé követik a politikai témájú híreket.)

A Central tulajdonosa azt is hozzátette, hogy 2015-ben és 2016-ban lejáratókampány indult ellene a kormányközeli sajtóban, és hamis információk jelentek meg a magánéletéről vagy arról, hogy adócsalást követett el, és ezután a kormányhoz közeli barátai ismét megkeresték az eladással kapcsolatban. Varga Zoltánnal szemben azóta költségvetési csalás miatt indult vizsgálat, amely még folyamatban van.

A Human Rights Watch javaslatokat tett a kormánynak, az EU-nak és a többi uniós tagállamnak

A HRW jelentésében többek közt bizonyos ajánlásokat is megfogalmaztak a magyarországi médiahelyzettel kapcsolatban. A kormánynak egyebek mellett azt üzenték, hogy biztosítsa a sajtó szabadságát, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) valódi függetlenségét, és ne korlátozza az újságírók, az információ elérhetőségének szabadságát.

Az EU-nak és a tagállamoknak pedig többek közt azt az üzenték, hogy indítsanak hetes cikkely szerinti eljárást Magyarország ellen a sajtószabadságot és az Európai Unió alapvető értékeit érő támadások miatt, szólítsák fel a magyar hatóságokat a szuverenitásvédelmi törvény visszavonására, valamint zárják el az uniós pénzcsapokat, amíg Magyarország nem teljesíti az Európai Bizottság sajtószabadsággal kapcsolatos elvárásait.

A 24.hu közéleti lap az Index egyik legfőbb piaci vetélytársa.

Rovatok