Index Vakbarát Hírportál

Mamahotel: gúnyolódnak rajtuk, mégsem hagynák el a világ minden kincséért sem a szülői házat

2024. február 19., hétfő 09:04

Továbbra sem megy ki a divatból a mamahotel, amit egy friss hazai felmérés is megerősít. A szülőkkel élő fiatalok 26 százaléka távozna a lehető leggyorsabban önálló lakásba, 64 százalékuk viszont csak hosszabb távon tervezi ezt, a fennmaradó 10 százalék pedig köszöni, jól érzi magát a szülői házban.

A tavalyihoz képest kedvezőbb környezet várja a hitelfelvevőket az idén az inflációs nyomás csökkenésének és a kamatok mérséklődésének köszönhetően, ez pedig lehetőséget teremt a költözést tervező fiatalok számára a lakóingatlan-vásárlásra – állapítják meg a K&H ifjúsági index készítői.

A most publikált felmérés szerint a múlt év negyedik negyedévében a 19–29 éves fiatalok 57 százaléka élt saját lakásban, a fennmaradó 43 százalékuk a szülőkkel lakott. Árva András, a bank lakossági szegmensért felelős marketingvezetője megállapította: a következő időszakban egy részük megjelenhet lakásvásárlóként, lakáshitel-felvevőként a piacon. A kutatás eredményei szerint azonban jelentős eltérések vannak a körükben.

Mindörökké mamahotel 

A felmérésben 300 fő vett részt, az adatfelvétel 2023. november 6–18. között történt. A szülőkkel élő fiatalok mindössze 26 százaléka mondta azt, hogy a lehető leghamarabb távozna a „mamahotelből”.

A nyugati megyékben élők körében jellemző a legkevésbé ez a hozzáállás, az ottani fiatalok mindössze 11 százaléka lépne minél gyorsabban, az ország többi részében a fiatalok harmada számol ezzel a forgatókönyvvel.

A többség, a saját lakással még nem rendelkező fiatalok 64 százaléka már napirendre vette a költözést, de ezt nem tartják sürgősnek, valamikor a későbbiekben szánják rá magukat. 10 százalék ugyanakkor elégedett a mostani helyzetével a szülői lakásban. A szülői házból a lehető leggyorsabb távozást tervező fiatalok mindössze alig több mint ötöde – 21 százaléka – tartja reálisnak a lakásvásárlást, 52 százalékuk bérelt lakást nézne magának, 10 százalékuk pedig valamelyik rokon tulajdonában lévő lakóingatlanban folytatná az életét.

Elköltözni, de miből? 

A költözési tervek mellett a kutatás megvizsgálta azt is, hogy a 19–29 éves korosztály tervez-e lakásvásárlást három éven belül. A megkérdezettek 19 százaléka válaszolt igennel. Viszonyításképp Árva András elmondta: 2020 óta nem mértek 20 százalék alatti részarányt. De tavaly éves szinten is fokozatos csökkenés történt: a múlt év első három negyedévében 28, 25, illetve 20 százalékos volt az arányuk. A szakember szerint ez a visszaesés a tavalyi bizonytalan gazdasági környezettel és a magas kamatokkal magyarázható.

Vetve egy pillantást arra, hogy mindez jelenleg mekkora pénzügyi terhet jelent: a január végi, február eleji időszak ajánlatait böngészve, a 10 millió forintos, 20 éves futamidejű és 10 éves kamatrögzítésű piaci lakáshitelek esetén már elérhető 70-75 ezer forintos havi törlesztő is, zöldlakáshitelnél kedvezőbb a részletfizetés. 

Rovatok