Index Vakbarát Hírportál

Megszólaltak a titkosszolgálati vezetők Magyar Péter állításairól

2024. február 20., kedd 18:17 | aznap frissítve

Kedden összeült a parlament Nemzetbiztonsági Bizottsága, ahol napirendre kerültek Varga Judit volt férjének, Magyar Péternek az állításai is. Az ülés után több résztvevő is azt állította, hogy a meghallgatáson elhangzottak tükrében semmilyen törvénytelen lépést nem követhettek el a titkosszolgálatok.

Magyar Péter még a Partizán-interjúban, valamint Facebook-bejegyzéseiben utalt arra, hogy már „ismeri” a titkosszolgálatok működését, és felidézett egy találkozót a miniszterelnök hivatalában. Ennek nyomán a sajtóban is az elterjedt egy olyan narratíva, miszerint a titkosszolgálatok „megfenyegették” őt.

Magyar a minap a jobbikos Sas Zoltánnal, az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságának elnökével is egyeztetett erről. A jobbikos hétfőn azt mondta: ez a beszélgetés megerősítette őt abban, hogy nemzetbiztonsági relevanciája lehet a Magyar Péter által említett ügyeknek, és ezekkel foglalkozni kell.

Sas Zoltán kedd délután számolt be arról, hogy megtartották a bizottság ülését, ahol tájékozódtak a katonai és a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok vezetőitől a „Magyar Péter által megfogalmazottakról”.

A tájékoztatások szerint nem történt találkozó Magyar [Péter] és a titkosszolgálatok munkatársai között a Karmelitában (Magyar Péter ilyet nem is állított). A szolgálatok nem végeztek jogellenes tevékenységet, a törvényeket betartva jártak el

– írta posztjában Sas Zoltán.

A Fidesz frakcióvezetője szerint a titkosszolgálatok semmilyen műveletet nem végeztek Magyar Péter ellen 

Ezzel egy időben Kocsis Máté fideszes frakcióvezető is posztolt az üléssel kapcsolatban. Ő azt írta: „A Nemzetbiztonsági Bizottság mai ülésén meghallgattuk valamennyi titkosszolgálat vezetőjét, több témában. Természetesen napirendre kerültek Magyar Péter sajtóban tett állításai is, melyek többi között arról szóltak, hogy a Karmelita kolostorban személyes találkozó keretében megfenyegették a titkosszolgálatok emberei, telefonját lehallgatják, személyét megfigyelés alatt tartják”.

„A Nemzetbiztonsági Bizottság tevékenysége, vizsgálatai, állásfoglalásai, döntései nem hiedelmekre, szóbeszédekre alapulnak, hanem tényekre, ezért – a bizottság ellenzéki képviselőivel is egyetértésben – az alábbi tájékoztatást adom a testület tagjaként a mai meghallgatásról:

Műveleti feldolgozás nem zajlott Magyar Péterrel kapcsolatban, külső engedélyes eszköz használatára személyével összefüggésben nem került sor, illetve a hazai titkosszolgálatok egyetlen tagja sem folytatta le vele az általa említett személyes találkozót. Az ezzel ellentétes kijelentések nem fedik a valóságot

– írta Kocsis Máté.

Magyar Péter egyelőre nem reagált a két politikus mondataira: legutóbb arról posztolt, hogy szerinte miért nem lehet őt árulónak nevezni.

Frissítés: Magyar Péter is reagált

„Kocsis Máté, mint az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságának fideszes tagja ma nagy dirrel-durral bejelentette, hogy hazugság, amit állítottam a Partizán interjúban és a titkosszolgálatok egyetlen tagja sem tárgyalt velem a Karmelita Kolostorban. A probléma ezzel csak az, hogy én ilyet nem is állítottam soha” – írta kedd esti posztjában Magyar Péter, hozzátéve:

Lehet nem a Pravdából kéne tájékozódni, hanem meg kellett volna hallgatni a riportot, mielőtt egy ilyen »komoly« grémium velem kezd el foglalkozni. Soha nem mondtam olyat, hogy engem a titkosszolgálatok emberei megfenyegettek a Karmelita Kolostorban.

„Azt mondtam, hogy behívtak a Karmelita Kolostorba és azt mondták, hogy ha ezt meg ezt teszem, akkor ebből és abból választhatok. Nem, nem a titkosszolgálatok emberei tárgyaltak velem, hanem egy miniszter. A nevét felesleges leírnom. Remélem, mielőtt a nemzet biztonságát ténylegesen érintő kérdéssel foglalkoznak Kocsis Mátéék, legalább az előkészítő iratokat elolvassák” – írta Magyar Péter. 

Ez hangzott el pontosan az interjúban

A Magyar Péter által emlegetett „Pravda” jelen esetben leginkább a 444.hu lehet itt: az ő cikkük címében és szövegében szerepel az, hogy Magyar Pétert „a titkosszolgálat emberei a Karmelita-kolostorban fenyegették meg”.

Az említett interjúrészletben egyébként Gulyás Márton konkrétan arról kérdezte Magyar Pétert, hogy a korábbi posztjában mit értett az alatt: „Volt szerencsém személyesen is megismerni a rendszer és a [titkos]szolgálatok működését”.

Magyar Péter erre válaszolva mondta, hogy nem feltétlenül szeretné ezt kifejteni, majd innen kanyarodott rá arra, hogy a válásával kapcsolatban „történtek dolgok”, és valakik „először ígértek”, aztán megfenyegették. A kérdésre, hogy „mit ígértek, és kik”, viszont már nem adott egyértelmű választ. E részlet itt meg is hallgatható az interjú 35. percében:

Később Magyar Péter azzal zárta le a dolgot: „Mindegy, csak erre utaltam a posztomban. Nyilván akiknek érteni kell, azok értik, hogy mire gondolok”.

Rovatok