Index Vakbarát Hírportál

Pénteken Budapestre látogat a svéd kormányfő

2024. február 20., kedd 12:12

Orbán Viktor miniszterelnök meghívására munkalátogatásra Budapestre utazik Ulf Kristersson, Svédország miniszterelnöke február 23-án – jelentette be közleményében Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Amint arról az Index is beszámolt, Ulf Kristersson svéd miniszterelnök hétfő délután jelentette be, hogy hamarosan Budapestre érkezik. Arról is beszélt, hogy az utóbbi időben többször egyeztetett már Orbán Viktor miniszterelnökkel, és úgy látja, erős akarat mutatkozik magyar részről Svédország NATO-csatlakozásának ratifikációjára. Korábban arról is írtunk, hogy lapunk információi szerint a svéd kormányfő pénteken érkezik Magyarországra. Ezt most hivatalosan is megerősítette Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtótitkára. Mint közleményében írta,

a találkozó témája Magyarország és Svédország védelmi és biztonságpolitikai együttműködése, valamint a magyar soros EU-elnökségre történő felkészülés lesz. Megbeszélésükön az Európai Unió előtt álló stratégiai menetrendet is áttekintik.

Hozzátette: Orbán Viktor és Ulf Kristersson a tárgyalás eredményeiről sajtótájékoztatón számol majd be.

Arról is írtunk, hogy lapunk úgy tudja, az elmúlt hetekben intenzív tárgyalássorozat folyt a svéd és a magyar kormány között, és egy nagy volumenű katonai és hadiipari szerződés van születőben. Ennek köszönhetően új eszközök érkezhetnek a Magyar Honvédséghez, és ez érintheti a Gripen vadászgépeket is.

Hogy Ulf Kristersson miniszterelnök Magyarországra látogat, az a két kormányfő javuló kapcsolatát támaszthatja alá. A magyarországi svéd nagykövetség már nagyon készül a kormányfő pénteki érkezésére.

Orbán Viktor is reagált a svéd miniszterelnök érkezésének hírére. Azt írta az X-en: nagyon örül, hogy Ulf Kristerssont fogadhatja pénteken. 

Megvitatjuk, hogyan erősíthetjük a Magyarország és Svédország közötti védelmi és biztonságpolitikai együttműködést, valamint az Európai Unió Tanácsának magyar elnökségére vonatkozó terveinket és az EU stratégiai menetrendjét

– írta a magyar kormányfő.

Mindeközben Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője közösségi oldalán osztott meg egy 2024. február 20-án kelt dokumentumot, amelyet Kövér Lászlónak, az Országgyűlés elnökének címzett Svédország NATO-csatlakozásának ügyében. Ebben az áll, hogy a Fidesz zárószavazást kezdeményez.

Pal Jonson svéd védelmi miniszter keddi sajtótájékoztatóján közölte: Stockholm üdvözli, hogy a magyar parlament a jövő héten szavazhat Svédország NATO-csatlakozásáról.

Rovatok