Index Vakbarát Hírportál

Kommandósokkal töltötte a napot David Pressman

2024. február 22., csütörtök 21:24

David Pressman, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete a Különleges Műveleti Erők Együttműködésének fontosságára hívta fel a figyelmet Szentesen, ahol az amerikai és magyar különleges műveleti erőknek az amerikai fél által vezetett gyakorlatát figyelte meg, valamint részt vett az amerikai építésű vízi járművek bemutatóján, amelyet a magyar és amerikai különleges erők tartottak.

David Pressman, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete a délkelet-magyarországi Szentesre látogatott február 21-én, hogy megfigyelje az amerikai és magyar különleges műveleti erőknek az amerikai fél által vezetett gyakorlatát.

A nagykövet a Különleges Műveleti Erők Együttműködésének fontosságára világított rá Szentesen – írta az Amerikai Egyesült Államok magyarországi nagykövetsége honlapján.

Amerikai és magyar különleges erőkkel töltöttem a napot. A NATO tagjaként Magyarország élvonalbeli védelmi felszerelésekhez és szakértelemhez fér hozzá. Magyarország számára a szövetség soha nem látott biztonságot teremt. Svédország NATO-csatlakozása erősebbé teszi a szövetséget, mint valaha volt

– írta az erről közzétett Facebook-bejegyzésében a nagykövet.

A nagykövet emlékeztetett: az amerikai erők azért vannak jelen Magyarországon, hogy kiképezzék a magyar partnert a magas műszaki tartalommal rendelkező amerikai gyártású folyami hajók használatára, ami fontos hozzájárulást jelent Magyarország biztonsága és a NATO-szövetségesek közötti védelmi együttműködés szempontjából.

Az Egyesült Államok a világ vezető ereje a védelmi technológiák terén. A NATO-tagság hozzáférést biztosít Magyarország számára a legmodernebb felszerelésekhez és szakértelemhez

– mondta a nagykövet az amerikai és magyar katonákkal folytatott találkozásait követően.

Így folytatta: „A szövetségesek 5. cikkely melletti elkötelezettsége – amely szerint bármely tagország elleni támadás valamennyi tagország ellen irányuló támadásnak tekintendő – a történelme során valaha volt legnagyobb biztonságot teremti meg Magyarország számára. Svédország NATO-csatlakozása kiemelt fontossággal bír Magyarország minden szövetségese számára. Itt az ideje, hogy harminckettedik tagként üdvözöljük őket a szövetségben, fokozva ezzel Magyarország és valamennyi szövetségese erejét és biztonságát”.

Az éleslövészeti gyakorlat megtekintése mellett David Pressman nagykövet részt vett az amerikai építésű vízi járművek bemutatóján, amelyet a magyar és amerikai különleges erők tartottak.

A szövetségben eltöltött 25 éves tagsága részeként Magyarország számára biztosított az országon belül állomásozó NATO-katonák, gyakorlatok és eszközök megléte, beleértve a szövetséges nemzetekkel, így például az Egyesült Államokkal való közvetlen együttműködést a képességfejlesztés és a potenciális ellenfelek elrettentése terén.

Rovatok