Index Vakbarát Hírportál

Megérkeztek az első gólyák Magyarországra, videó is készült róluk

2024. február 22., csütörtök 14:54

Idén először Akasztón láttak fészkelő madarat: Salamon öt éve ugyanazt a fészket választja, a párja még úton van. Az első gólyapár Karcagot választotta, még keresik a megfelelő helyet fészkük számára. A gólyák általában március közepén érkeznek vissza a telelésből, akár húszezer kilométert is megtéve. A helyiek nagyon örülnek az állatoknak, a tavasz első jeleit látják bennük.

Akasztón szállt le szerdán Salamon, az első gólya, amelyik telelésből érkezett vissza Magyarországra – számolt be róla az M1 Híradója, valamint a TV2 Tények című műsora.

Az első hazatérő gólya, Salamon már a fészkét tatarozza: a madár öt éve ugyanabban az akasztói fészekben alapít családot. Az enyhe idő miatt térhetett vissza a szokottnál csaknem két héttel korábban. Várja, hogy párja csatlakozzon hozzá, várhatóan két-három hét múlva.

EZZEL A BÁCS-KISKUN VÁRMEGYEI AKASZTÓ AZ ELSŐ TELEPÜLÉS AZ ORSZÁGBAN, AHOL IDÉN FÉSZKELŐ MADARAT LÁTTAK.

A településen 35 fészek található, amiből tavaly 27-et el is foglaltak a gólyák.Tavaly a Körös-Maros Nemzeti Parkba érkeztek vissza az első fehér gólyák, február 23-án.

Már nagyon várták 

A madarat a helyiek nevezték el Salamonnak. Nagy örömmel fogadták, ugyanis ez is azt jelzi, hogy közeleg a tavasz.

Nagyon örülünk neki, hogy Salamon visszatért, idén tíz nappal hamarabb jött vissza, a párja két hét múlva jön. Mi, helyi lakosok nagyon örülünk neki, mert nagyon sok gólyánk van itt, Akasztón

– nyilatkozta egy helyi lakos, Jámbor Mária a köztévének.

„Most lényegesen korábban ért haza, mint az előző években. 2021-ben volt ugyanígy, hogy február 19-én szállt le a gólya a fészekbe. Az elmúlt 4-5 év megfigyelése alapján ez a gólyapár van itt a fészekben” – mondta Suhajda Simon a TV2-nek.

Az akasztói férfi már évek óta számon tartja, hogy mikor ér haza Salamon. Hozzátette, hogy Salamon párja általában később, március környékén ér haza, ezután pedig átlagosan 3-4 fiókat nevelnek fel a nyáron.

Az első gólyapár Karcagot választotta

Szerdán megérkezett az első gólyapár is Karcagra a Tények szerint. A két madár még keresi a megfelelő helyet fészkük számára.

„Nagyon örülünk neki, mert ez mindenképpen a tavasz első jelét mutatja számunkra. Szerintem a mai nap folyamán érkeztek, mert kora reggel indultam el, az óvodába vittem el a gyermekemet, akkor még nem láttam őket, de az első pár mindig itt a környéken szokott leszállni és keresik a helyüket” – nyilatkozta egy karcagi férfi, aki úgy véli, hogy a gólyapár szerda reggel érkezett meg Karcagra.

A tavasz első jelei

A telelésből általában március közepén érkeznek vissza a gólyák, azonban mindig van egy-két egyed, amelyik korábban tér vissza a fészkébe. Egy szakértő szerint a gólyák szeptember végén indulnak a telelőhelyekre, és akár húszezer kilométert is megtesznek. Azonban van olyan madár is, amelyik áttelel az enyhe tél miatt.

Ez egy természetes alkalmazkodási viselkedés, az evolúció nagyon látványossá válik ilyenkor. A gólya eldönti, hogy itthon marad és átvészeli a telet, ami Magyarországon nem nagy kockázat, mert általában hómentesek a teleink, vagy pedig oda-vissza vonul akár húszezer kilométert. Mind a kettő kockázattal jár

– nyilatkozta Orbán Zoltán, a Magyar Madártani Egyesület szóvivője a Tényeknek.

„Vannak, akik a Boszporuszon keresztül vonulnak át, vannak, akik kicsit keletebbre, Törökország felé vonulnak le a melegebb éghajlatra” – mondta Barkóczi András, a Kecskeméti Vadaskert állatgondozója az M1-nek.

A gólyák gyűrűzése segíti a szakemberek munkáját, figyelemmel tudják kísérni útjukat, így védve a fajt és lakóhelyüket. A következő hónapokban a madárkórházak is növekvő feladatokkal számolnak.

A Kecskeméti Vadaskertben mind az áramütést szenvedett, mind pedig a törött szárnyú, törött lábú gólyákat is el tudják látni.

„Ezek a sérülések legtöbbször maradandók, de hála istennek sok esetben van olyan is, hogy helyre tudjuk hozni ezeket a sérüléseket, és vissza tudjuk helyezni őket a természetbe” – mondta Tokovics Tamás, a Kecskeméti Vadaskert ügyvezető igazgatója.

Rovatok