Index Vakbarát Hírportál

„Pártkatona, biogolyóstoll, báb” – így kommentálta az ellenzék Sulyok Tamás jelölését

2024. február 22., csütörtök 15:50

Miután a Fidesz–KDNP csütörtökön bejelentette, hogy Sulyok Tamást jelölik Magyarország következő államfőjének, az ellenzéki pártok rövid időn belül közleményben reagáltak a döntésre.

Ahogy arról beszámoltunk, február 21-én kezdődött a Fidesz–KDNP parlamenti frakciójának kétnapos kihelyezett frakcióülése Balatonalmádiban, ahol megtárgyalták azt is, hogy kit jelölnek köztársasági elnöknek. A frakcióülés utáni sajtótájékoztatón Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője jelentette be, hogy Sulyok Tamást jelölik a kormánypártok államfőnek, aki a pedofilbotrány miatt lemondott Novák Katalint követheti az államfői székben.

Sulyok Tamás 1991-ig jogtanácsosként dolgozott, alkotmánybírónak választásáig ügyvédként tevékenykedett. 2000-től 2014-ig osztrák tiszteletbeli konzulként dolgozott, 2014 szeptemberében lett az Alkotmánybíróság tagja, 2015 áprilisától a testület elnökhelyettese. Az Országgyűlés 2016 novemberében az Alkotmánybíróság elnökévé választotta. Sulyok Tamás 2021-ben adott interjút lapunknak, amiben úgy fogalmazott: „a politikai kritikával nem tudok mit kezdeni, soha életemben nem érdekelt a politika”. A teljes interjút ide kattintva olvashatja el.

DK

A Demokratikus Koalíció Sulyok Tamást „egy újabb fideszes pártkatonának” tartja, és kijelentette, hogy Orbán Viktor helyett „az embereknek kell új államfőt választaniuk”. A DK azt is állította közleményében, hogy „Sulyok Tamás és a fideszes alkotmánybírók” minősítették 2019-ben jogszerűnek a Fidesz kétharmados választási győzelmét, ami a párt szerint „választási csalás” volt.

A DK ezen túlmenően a következő vádakat gyűjtötte össze a Fidesz–KDNP államfőjelöltjéről:

Sulyok és társai söpörtek már el hazug érvekkel ellenzéki népszavazási kezdeményezéseket, alkotmányosnak minősítették a hajléktalanok rendőrségi üldözését, jóváhagyták a rabszolgatörvényt, valamint azt is elnézték, hogy a munkavállalókat szolgasorba taszító jogszabály ellen tiltakozó ellenzéki képviselőket nem engedték be a közmédia épületébe.

Végezetül a DK leírta arra irányuló követelését, hogy „az emberek döntsenek” a köztársasági elnök személyéről, és emlékeztetett rá, hogy ezért tüntetnek február 25-én a Parlament előtt az összellenzéki demonstráción.

MSZP

Az MSZP hivatalos közleményében azt írta, a Fidesz Sulyok Tamás személyében „egy látszólag nem a kormánypárthoz kötődő személyt” jelölt köztársasági elnöknek, hozzátéve, hogy szerintük Sulyok eddig az Alkotmánybíróság elnökeként eddig is „mindenben kiszolgálta az Orbán-kormányt”. A párt ezután példákat sorolt, melyekkel ezt a kijelentésüket kívánták bizonyítani.

Ő felelt azért, hogy nem lehetett népszavazást tartani a Fudan Egyetemről vagy az álláskeresési járadékról, de alkotmánybírósági eljárásban ő volt a felelős a kormány bevándorlással kapcsolatos népszavazásaiért, valamint a 2022-es »gyermekvédelmi«, valójában homofób népszavazásokért is. Ő volt az, aki az akkumulátorgyárakkal kapcsolatos népszavazások megakadályozásáért is felelős

– sorolta az MSZP.

Összefoglalásként az MSZP azt írta, hogy a Fidesz államfőjelöltje „az autoriter rendszer további, zökkenőmentes működését” hivatott biztosítani.

Momentum

„A Momentum nem vesz részt a Fidesz parlamenti cirkuszában, ahol kiválasztják Orbán Viktor következő golyóstollát” – írta közleményében a Momentum Mozgalom.

A párt szerint a köztársasági elnöki pozíció és annak személye „kiüresített, és nem szól másról, mint hogy teljesítse Orbán Viktor akaratát”.

A Momentum kérdéseket is intézett a kormányhoz, amelyekre az általuk „biogolyóstollként” aposztrofált köztársasági elnök kiválasztása helyett várják a válaszokat:

Párbeszéd – Zöldek

A Párbeszéd – Zöldek hivatalos közösségi oldalán reagált Sulyok Tamás jelölésére. Mint írták, szerintük „mindegy”, hogy ki a köztársasági elnök „egy olyan rendszerben, amely velejéig romlott és korrupt”. A párt közvetlen államfőválasztást javasolt.

Sulyok Tamás felterjesztését a Párbeszéd – Zöldek „szimpla bábjátéknak” tartja, és továbbra is „választ és kollektív felelősségvállalást vár a bicskei pedofilügyben”.

Az ellenzéki párt egyben javaslatot is tett az új államfő személyére, Kaltenbach Jenő jogtudóst ajánlva új köztársasági elnöknek.

Kaltenbach Jenő a nemzeti és etnikai kisebbségi jogok egykori országgyűlési biztosa, később pedig az LMP, majd a PM fővárosi képviselője volt.

Jobbik – Konzervatívok

A Jobbik – Konzervatívok közleményében – a Párbeszédhez hasonlóan – szintén azt nehezményezte, hogy nem közvetlen szavazással kerül kiválasztásra a következő köztársasági elnök, hanem „ismét Orbán döntött” személyéről.

A Jobbik – Konzervatívok szerint „nemzeti minimum”, hogy egy, a nép által választott köztársasági elnöke legyen az országnak, akit közvetlenül a magyar embereknek kell megválasztaniuk.

A Jobbik az egyetlen parlamenti párt, amely sok éve következetesen képviseli azt az álláspontot, hogy a köztársasági elnököt közvetlenül a magyar embereknek kell megválasztaniuk, hiszen az csak így képviselhet minden magyar embert, csak így testesítheti meg a nemzet egységét

– írta reakciójában a párt.

Mi Hazánk Mozgalom

A Mi Hazánk Mozgalom elnöke, Toroczkai László az X-en (korábbi nevén Twitter) bejegyzésében reagált Sulyok Tamás jelölésére. A posztban Toroczkai kitért arra is, hogy a Fidesz az Európai Parlament listavezetőjének Deutsch Tamást jelölte.

A megbomlott nemzeti egység helyreállítására, köztársasági elnökként, Csath Magdolna megfelelő személy lenne. Sulyok Tamás pártkatona, ő nem alkalmas erre. A Fidesz EP-listavezetője pedig Deutsch Tamás lesz. Na, ő sem a nemzeti oldal embere

– írta a Mi Hazánk Mozgalom elnöke.

Korábban megírtuk, hogy a Mi Hazánk Mozgalom Csath Magdolna professzort jelölte köztársasági elnöknek, míg az LMP Hack Péter jogtudóst, egyetemi oktatót ajánlja új államfőnek.

Rovatok