Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktor: Százezrével tűntek el keleten, akiket felszívott a Gulag

2024. február 25., vasárnap 16:20

A Fidesz közösségi oldalán Orbán Viktor miniszterelnök egy beszédével emlékeztek meg a kommunizmus áldozatairól.

A párt videójában a miniszterelnök beszédet mond az áldozatok tiszteletére. A felvétel valószínűleg nem most készült, ugyanis a kormányfő fiatalabbnak tűnik.

Apák, férjek, feleségek, fiúk, lányok, barátok, akiknek még az emlékét is el akarták törölni a kommunisták

– mondta Orbán Viktor a videóban.

„Feledésre ítélték azok emlékét, akik végeláthatatlan vonatszerelvényeken százezrével tűntek el keleten, akiket felszívott a Gulag szigetvilága” – idézte fel a kormányfő, majd hozzátette:

ma is vannak köztünk tanúk, akik átélték a vörösök börtöneit és kényszermunkatáborait.

Orbán Viktor arra is emlékeztetett a videóban, hogy az áldozatok „bűne csak annyi volt, hogy nem fértek bele az osztályharcos proletárdiktatúra szűk abroncsába”.

„Azért kellett bűnhődniük, mert néhány hold földdel többjük volt, vagy mert foggal-körömmel ragaszkodtak hitükhöz, politikai meggyőződésükhöz, polgári jogaikhoz, és ezért útjában álltak a kommunistáknak” – hangoztatta a miniszterelnök.

Az Indexen megírtuk, hogy a Hit Pajzsa díjat – amelyet minden évben február 25-én, a kommunizmus áldozatainak emléknapján adnak át az Egyetemi Kisboldogasszony-templomban – idén Sebők Sándor plébános kapta. A díjat azon élő egyházi személyek kaphatják meg, akik a kommunista diktatúra évtizedeiben is hűek maradtak hitükhöz, illetve magyarságukhoz.

Rovatok