Index Vakbarát Hírportál

Honvédelem: A Gripenekkel nő Magyarország védelmi képessége

2024. február 26., hétfő 19:32

A honvédelmi miniszter hétfő reggel az M1 csatornán elmondta, hogy négy új Gripen érkezik a svédektől a magyar légierőhöz, amely az ország védelmét szolgálja. Emellett szót ejtett arról is, hogy a PzH 2000-es önjáró lövegekre nagyon hatásosan toboroztak katonákat.

Nő Magyarország védelmi képessége, négy új Gripen érkezik a légierőhöz – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter az M1 aktuális csatorna hétfő reggeli műsorában.

A minisztert azzal kapcsolatban kérdezték, hogy múlt héten pénteken Orbán Viktor miniszterelnök – miután Budapesten tárgyalt Ulf Kristersson svéd miniszterelnökkel – bejelentette, Magyarország további négy géppel bővíti a honvédség JAS–39 Gripen vadászbombázó-repülőgépflottáját.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf a műsorban emlékeztetett: „2001-ben vált nyilvánvalóvá, hogy a Gripenek lesznek a magyar légtér biztonságának garanciái.” Mint mondta, a Gripen kiváló minőségű, jól üzemeltethető, kategóriájában olcsónak számító, többfunkcionális harcászati repülő, amelyből eddig 14 érkezett Magyarországra, most pedig további négy gépről állapodtak meg.

Hozzátette: pénteken „beillesztették” a szerződésbe a négy új gépet, amelyek 2025-ben és 2026-ban fognak megérkezni, és az így teljessé váló flotta üzemeltetési szerződését is megkötötték tíz évre előre. Emellett 2026-ban az eddig lízingelt gépek a magyar állam tulajdonába kerülnek.

A miniszter hangsúlyozta: a Gripen bevethető elfogó vadászként, alkalmas földi csapásmérésre és felderítő feladatokra is. Emlékeztetett arra is, hogy Magyarország NATO- és V4-kötelékben is ellátja más országok légtérrendészeti feladatait, így a balti országok mellett Szlovénia és Szlovákia légterének védelmében is részt vesznek a magyar Gripenek.

Toborzás

Szalay-Bobrovniczky Kristófot kérdezték a kampányról is, amellyel a PzH 2000 önjáró lövegekre toboroztak katonákat Tatára. A miniszter elmondta: a kampányban több helyszínen is bemutatták a nagyon modern, komplex PzH 2000 önjáró löveget, óriásplakáton hirdették a lehetőséget, és erre a magyar fiatalok „nagyon jól reagáltak”, sokan jelentkeztek a felhívásra.

A miniszter úgy fogalmazott: „most jó lenni katonának”. Hozzátette: a társadalom érzékeli, hogy a leromlott biztonsági helyzetben fontos a katonaság, a beérkező sok új haditechnikai eszköz, az új harceljárások pedig vonzóvá teszik a Magyar Honvédséget a fiatalok számára. Úgy vélte, ez jó alkalom csatlakozni a Magyar Honvédség hivatásos vagy tartalékos erőihez.

A honvédelmi miniszter a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában is vendég volt. Itt a toborzással kapcsolatban kiemelte, bevezették az előzetes orvosi vizsgálat lehetőségét. Mint mondta, így azok, akik már állással rendelkeznek, de nem biztosak abban, hogy átmennének a vizsgálaton, anélkül mérhetik fel képességeiket, hogy fel kellene mondaniuk munkahelyükön. Elmondása szerint ezzel a módszerrel tudták növelni a jelentkezők és végül felvettek arányát.

Szólt arról is, hogy minden jelentkezőnek igyekeznek állásajánlatot adni.

Rovatok