Index Vakbarát Hírportál

Újabb lombkoronasétány épült vidéken – több mint 646 millió forintból

2024. február 27., kedd 06:57

Lombkoronaház és -sétány épült a Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei Nagykörűben több mint 646 millió forintból – közölte a település polgármestere az MTI-vel.

Túri Tibor, Nagykörű független polgármestere arról számolt be, hogy a projekt finanszírozásához a magyar kormány és az Európai Unió csaknem 507 millió forint vissza nem térítendő támogatást biztosított.

A polgármester elárulta, az épület nyolc méter magasan épült, így a nyitvatartását nem befolyásolja a Tisza folyó ingadozó vízállása. A sétány a Tisza gátjáról vezet az épülethez 300 méteren az ártéri erdőben.

„A Lombkoronaház épületében multifunkciós rendezvényteret és melegkonyhás éttermet alakítottak ki, amelyhez egy fedett és egy nyitott terasz is tartozik. Az étterem melletti tájboltban kézműipari termékeket árusítanak, és a gyerekek számára is biztosítanak játszásra alkalmas teret” – mondta a polgármester.

Súlyos szabálytalanságokat tártak fel  

Ahogy az Index beszámolt róla, súlyos szabálytalanságok sorára bukkant az Integritás Hatóság a lombkoronasétány-projektek rendszerszintű vizsgálatakor. A szervezet feljelentést tesz ismeretlen tettes ellen, a többi közt költségvetési csalás és versenyt korlátozó megállapodás miatt. 

Biró Ferenc, az Integritás Hatóság elnöke többek között elmondta, a kedvezményezettek nagy csoportja között fennáll az összejátszás gyanúja: a pályázók nagy része két vármegyére (Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg) korlátozódva, azonos tartalmú támogatási kérelmeket nyújtott be, megegyező projektleírással, műszaki tartalommal, tervezővel és kivitelezővel, gyakorlatilag ugyanolyan összköltségvetéssel és hasonlóan jelentős mértékben túlárazva a projekteket. 

Hozzátette, a pályázatoknál nem voltak tényszerűen elbírálható mérőszámok, sérülhetett az egyenlő bánásmód elve, emellett a támogatás nyertesei vélhetően korlátozták a versenyt is.

Rovatok