Index Vakbarát Hírportál

Lombkoronasétány-ügy: nagyon magas szinten húzták ki a gyufát

2024. február 6., kedd 12:37

Súlyos szabálytalanságok sorára bukkant az Integritás Hatóság a lombkoronasétány-projektek rendszerszintű vizsgálatakor. A szervezet feljelentést tesz ismeretlen tettes ellen, a többi közt költségvetési csalás és versenyt korlátozó megállapodás miatt.

Rendszerszintű vizsgálatot folytatott az Integritás Hatóság (IH) „Az erdei ökoszisztémák térítésmentesen nyújtott közjóléti funkcióinak fejlesztése” című felhívás keretében benyújtott európai uniós felhívások vonatkozásában, amelyeket a közbeszédben leginkább lombkoronasétány-pályázatok néven ismerünk.

A programhoz rendelkezésre álló teljes forrás 1,61 milliárd forint volt.

A szervezet a támogatási program teljes folyamatát megvizsgálta a pályázati kiírástól az irányító hatóság tevékenységén és a lombkoronasétányok megvalósításán keresztül a számlák benyújtásáig.

Súlyos szabálytalanságok, feljelentés

Az IH a folyamat minden fő állomásán súlyos szabálytalanságokat talált, amelyekről megállapította, hogy sértik az európai uniós támogatások felhasználásra vonatkozó előírásokat. A hatóság a fentiek miatt feljelentést tesz ismeretlen tettes ellen

Összejátszás, túlárazás

Mindezek alapján talán mégsem volt olyan jó ötlet trükközni a lombkoronasétány-pályázatokkal. Az Integritás Hatóság megállapításai röviden a következők:

Biró Ferenc, az Integritás Hatóság elnöke összegezve úgy fogalmazott, még egy ilyen kiírás mellett is lehet jót, jól tenni. Kiemelte, erre megvalósult példa a gyöngyösi önkormányzat projektje, ami láthatóan a kiírás alapelgondolásának megfelelően lett megvalósítva.

A visszavont pályázatok között is több olyat találtunk, amelyeket kifejezetten sajnálhatunk, hogy nem valósítottak meg. Ilyen például a Zalaerdő Erdészeti Zrt. vagy az Ugodi Erdőbirtokossági Társulat pályázata

– tette hozzá Bíró Ferenc. Az átfogó vizsgálat eredményeit ismertető 30 oldalas dokumentum itt olvasható.

Rovatok