Index Vakbarát Hírportál

A bicskei gyermekotthon volt igazgatójának feltételes szabadlábra helyezéséről tartottak meghallgatást

2024. február 29., csütörtök 13:51

Összeült a Fővárosi Törvényszék büntetés-végrehajtási csoportja, hogy meghallgassa V. Jánost a feltételes szabadlábra bocsátása ügyében. A bicskei gyermekotthon pedofil bűncselekményekért elítélt igazgatója esetében ugyanis letelt a büntetés kétharmada.

Mint megírtuk, az évtizedeken át pedofil bűncselekményeket elkövető V. János több mint két évvel a teljes ítélet leülése előtt feltételesen szabadlábra kerülhetett volna, a mostani döntés szerint azonban fegyházban kell maradnia.

„A Fővárosi Törvényszék büntetés-végrehajtási bírája a 2024. február 29-én megtartott meghallgatás eredményeként nem bocsátotta feltételes szabadságra a volt gyermekotthoni igazgatót” – áll a törvényszék közleményében. Mint írják, a büntetés-végrehajtási bíró a meghallgatás, valamint a rendelkezésére álló iratok alapján döntött abban a kérdésben, hogy az elítélt feltételes szabadságra bocsátható-e. Mindezek alapján úgy ítélte meg, hogy „az elítélt a törvényi előfeltételeknek nem felel meg, a büntetési célok maradéktalan érvényesülése érdekében továbbra sem bocsátható feltételes szabadságra”.

A végzést az ügyészség és az elítélt is tudomásul vette, így az jogerős.

A Válasz Online korábbi cikkében emlékeztetett arra, hogy a bicskei gyermekotthon igazgatóját összesen 10 év 3 hónapra ítélték két külön ügyben. 2019-ben 8 év fegyházbüntetést kapott, majd 2021-ben – a K. Endréhez köthető perben, kényszerítés hatósági eljárásban bűntett miatt – további két év három hónap börtönt kapott amiatt, hogy a helyettesével együtt igyekezett eltussolni a bűncselekményt.

V. Jánost ugyanakkor megillette az a kedvezmény, hogy a két bírósági döntést összbüntetésbe foglalták. Ennek eredményeképp a Székesfehérvári Törvényszék 9 év 6 hónap fegyházban végrehajtandó szabadságvesztésben állapította meg a büntetését, és azt is előírták, hogy

A FÉRFI LEGKORÁBBAN ENNEK KÉTHARMADÁNAK LETÖLTÉSE UTÁN, VAGYIS HAT ÉV KÉT HÓNAP UTÁN SZABADULHAT.

Mivel az elítélt már a jogerős ítélet előtt évekig előzetes letartóztatásban volt, így büntetésének kétharmada, a hat év két hónap már letelt. A büntetés-végrehajtásnak emiatt 2023-ban indítványoznia kellett a bv. bíró döntését, jelezve az álláspontját, hogy támogatja-e a szabadlábra helyezést. A törvényszék szóvivője a Válasz Online-nak megerősítette, hogy a bv. bíró nem támogatta ezt, a gyerekotthon volt igazgatója 2023 januárjában nem szabadulhatott. Közben viszont eltelt egy év, ezért tartottak újabb meghallgatást, ami hasonló eredménnyel zárult.

Rovatok