Index Vakbarát Hírportál

Megszólalt az önkormányzat, ez történt az újpesti tábor „szexuálisan félreérthető” ügyében

2024. február 29., csütörtök 06:05

Az újpesti önkormányzat részletesen beszámolt arról, hogy mi történt az Újpesti Kulturális Központ Nonprofit Kft. által szervezett táborban, ahol két gyerek között „szexuálisan félreérthető magatartás” történt. Az önkormányzat úgy tudja, nem történt sem szexuális aktus, sem erőszak, ugyanakkor a hatóságok vizsgálják az ügyet.

Mint arról az Index is írt, vizsgálatot indított Újpest önkormányzata, miután az Újpesti Kulturális Központ Nonprofit Kft. által szervezett táborban két kiskorú gyermek között „szexuálisan félreérthető magatartás történhetett”.

Az incidens után a cég vezetője lemondott posztjáról és az MSZP-ben betöltött tisztségéről is. Az önkormányzat azt írta, amint tudomásukra jutott az eset, azonnal és haladéktalanul vizsgálatot rendeltek el a tábort szervező önkormányzati cégnél.

A Blikk kérdésére az újpesti önkormányzat részletesebben is beszámolt a történtekről. Mint írták, az eset 2023 nyarán történt, de csak most, február közepén szerzett róla tudomást az önkormányzat egy telefonos bejelentés alapján.

Az önkormányzat ezt követően azonnali vizsgálatot rendelt el a tábort szervező önkormányzati cégnél, majd a rendőrséghez és az Újpesti Gyermekjóléti Szolgálathoz fordult.

Információik szerint 

a tábor egyik nyílt területen található gyülekezőhelyén az egyik kiskorú masszírozta a másik, ellentétes nemű kiskorú alhasát.

„Önkormányzatunk jelenleg nem állítja és nem állíthatja, hogy ez a magatartás a két kiskorú között szexuális jelentéstartalommal bírt, de mivel a jelen lévő pedagógusok mindezt ilyen értelemben félreérthetőnek minősítették, a gyermekvédelemre vonatkozó jogszabályok alapján az önkormányzatnak jelzési kötelezettsége volt. Az Újpesti Kulturális Központ ügyvezetője részéről tudomásunk szerint az eset után, a pedagógusok jelzésére olyan jellegű intézkedés történt, amely biztosította azt, hogy a tábori turnusban a két kiskorú a továbbiakban ne érintkezhessen” – írta az önkormányzat, hozzátéve, hogy

tudomásunk szerint az adott szituációban sem szexuális aktus, sem erőszak, sem fizikai kényszerítés nem történt.

Mint hangsúlyozták, a hatóságok vizsgálata dönti el, hogy a magatartás bármilyen formában hordozott-e szexuális jelentéstartalmat vagy sem.

Hozzátették, amint tudomásukra jutott az eset, azonnal intézkedni kezdtek, ezért minden olyan kérdést és állítást, mely arra utal, hogy az önkormányzatnak szándékában állt volna az esetet „eltussolni”, határozottan visszautasítják.

Rovatok