Index Vakbarát Hírportál

Félmilliós büntetést kapott a Libri, Benedek Ágota írónő szerint ez tiszta cenzúra

2024. március 1., péntek 07:08

A könyvesbolt a reklámtörvény gyermekvédelmi paragrafusa miatt félmilliós büntetést kapott egy ellenőrzés során, mert olyan könyvet is találtak a kiemelt helyen, amely kimerítette a „szexualitás öncélú ábrázolását”. Hogy ez mit jelent, azt a kormány még mindig nem pontosította. Benedek Ágota szerint ez szimpla cenzúra.

Benedek Ágota Állva maszturbálok című könyve az egyik olyan könyv, amely miatt félmilliós bírságot kell fizetnie a Librinek. Bár a könyv úgy néz ki, mint egy gyógyszeresdoboz, a Pest vármegyei revizorok büntettek érte, ugyanis kiemelt helyen volt a boltban, ez pedig a reklámtörvény gyermekvédelmi passzusai szerint nem szabályos, mert kimeríti a „szexualitás öncélú ábrázolását”. 

Azonkívül, hogy a maszturbálás öncélú és nem vezet gyereknemzéshez (…), azonkívül az én könyvem az pont, hogy a választás szabadságát járja körül

– nyilatkozta a szerző az RTL Híradónak. A könyv arról szól, hogyan dönt egy nő egy nem kívánt terhesség esetén.

Benedek szerint minden és bármi büntethető. „Szerintem ez tiszta cenzúra.” 

Ugyanis ezek után a könyvesboltok nem mernek majd reklámozni könyveket, a kirakatba, de még a boltok polcaira sem kitenni semmit, nehogy megbüntessék őket – véli az írónő.

Péterfy-Novák Éva író és könyvkiadó tulajdonos szerint ez „megfélemlítés”, hiszen ezután százszor fogják átnézni a kapott műveket, hogy kérhetnek-e rá egyáltalán kiemelést a boltokban – súlyos pénzekért –, akik végül mégsem tehetik majd ajánlott helyre a könyvet, mert „van benne egy szexuális jelenet, ami nem a gyermeknemzésről szól”. 

A kormány még mindig nem pontosította, hogy mit is jelent valójában a törvényben megfogalmazott „szexualitás öncélú ábrázolása”, de azt elmondták, hogy nem vizsgálnak szépirodalmi, történelmi könyveket, kötelező olvasmányokat és „nem listázzák a könyveket”, hogy mi hova kerülhet a boltokban. 

Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója szerint ezzel a gyermekvédelemben segítenek a szülőknek,

tudatossá tesszük a szülőket. Azt mondja, hogy te mint szülő, szabadon eldöntheted, hogy mit tanítasz a gyermekednek, mit olvasol a gyermekednek, de tudd azt, hogy ezek a termékek ebbe a fajta nemzetközi trendbe illeszkednek

– fogalmazott. A Libri csak annyit közölt, hogy a kiszabott bírságot megfizette.

Tavaly a Lírát büntették 12 millió forintra ugyanezen jogszabály alapján a Heartstopper című kiadvány miatt, amely két fiú szerelmét ábrázolja. A Líra azonban perre ment és meg is nyerte azt, kihasználva a jogszabály vesszőhibáját. 

Rovatok