Index Vakbarát Hírportál

Schiffer András: Amit látunk, az a teljes politikai osztály képmutatása

2024. március 1., péntek 19:05

A politikának csak akkor fontos a gyermekvédelem, amikor azzal az ellenfelet lehet támadni – fogalmazott Schiffer András a Magyar Szemmel legfrissebb adásában. „Az MSZP-SZDSZ-es városvezetés kinevezte V. Jánost, majd a Fideszes főváros kitüntette, de sem az eljárás vagy az ítélethirdetés után nem vonultak utcára a pártok, csak miután nyilvánosságra került a kegyelmi döntés” – nyilatkozta az LMP volt társelnöke.

„Az egész politikai osztály szégyene, ami az elmúlt hetekben zajlott Magyarországon” – jelentette ki Schiffer András a Magyar Szemmel Youtube-on csütörtökön közzétett adásában. A volt országgyűlési képviselő értetlenül áll azelőtt, hogy korábban a gyermekvédelemmel kapcsolatban „senki sem verte félre a harangot”.

„Az egyik, ma már felnőtt áldozat vallomása szerint V. János a cselekedeteit már bőven a 90-es évek elején megkezdhette. Az MSZP–SZDSZ vezetésű fővárosi önkormányzat őt kinevezte vezetővé, a vád tárgyát képező cselekménysorozat elindult 2010 előtt, majd ezután tüntette ki az immáron fideszes vezetésű főváros, a jelenlegi városvezető szavazatával együtt” – jegyezte meg az LMP volt társelnöke.

Schiffer András emlékeztetett: ezután nyomozás indult V. János és az őt fedezni próbáló K. Endre ellen, de sem a kormány, sem az Amnesty International vagy Gyurcsány Ferenc érdeklődését nem váltotta ki a gyermekvédelmi rendszer nyomorúsága. Hozzátette: K. Endre akkor kapott kegyelmet, amikor a büntetés-végrehajtási intézetből kikerült házi őrizetbe.

A teljes politikai osztály képmutató, mindegyik oldalnak aszerint fontos csak a gyermekvédelem, hogy hogyan lehet támadni vele az ellenfelet, hogyan lehet pillanatnyi politikai tőkét kovácsolni ebből.

– mondta a volt országgyűlési képviselő, hozzátéve: sem a bejelentések, sem az ítéletek után nem terjesztettek elő törvénymódosítást, vagy a gyermekvédelmi rendszer megerősítésére vonatkozó költségvetés kibővítését.

„Baj, ha a karizma fontosabb a jogállamiságnál”

Schiffer András ügyvéd leszögezte: a köztársasági elnök nem negyedfokú fellebviteli fórum, akit egy szereptévesztésbe hajszoltak bele. Mint kiemelte, az is kiderült, hogy Novák Katalinnak nem volt semmiféle indoka a kegyelmi döntésre.

A köztársasági elnöknek, ahogy a lelki vezetőjének sem áll módjában felülbírálni egy jogerős ítéletet, itt óriási alkotmányos hiba történt

– értékelte. A jogász szerint Áder János ha szűken mérte is, de jobban tisztában volt a kegyelmi jogkörrel, ugyanis elfogadó és elutasító indoklást is olvasott tőle. Világossá tette: kizárólag a börtöntűrő képesség alapján mérlegeli a kegyelmet.

Schiffer szerint a bíróság az ehhez hasonló esetekben az erkölcsi szempontokat nem veheti figyelembe, mivel a magyar törvények, jogszabályok szerint jár el. Megjegyezte: Sólyom László, Göncz Árpád és Mádl Ferenc is világos elvek alapján döntöttek, az utóbbi két államfő legismertebb amnesztiája egy eutanázia és egy abuzált kislány bántalmazója ellen elkövetett emberölés ügyében volt.

Példaként említett egy amerikai esetet, amikor egy élet elleni cselekményért elítélt személy a börtönben kitört tűzesetben életét kockáztatva mentette fogvatartott társait. „Az ilyen esetekben senki sem vitatja a kegyelmi döntést”– emelte ki.

Schiffer András szerint az Alaptörvény-módosítás felnyit egy kaput, ami lehetővé teszi, hogy aktuális események miatt más-más bűncselekmények esetében meg lehet tiltani a kegyelmezést. Úgy gondolja, akkor már egyszerűbb lenne a kegyelmi jogkört felfüggeszteni, amit viszont jogászként nem tartana jó megoldásnak.

Az államfő regulatív szerepéhez ez szorosan hozzátartozik, hogyha a demokratikus működésben üzemzavarok keletkeznek, legyen vészelhárító funkciója

– magyarázta.

Úgy véli, hogy erre a Budaházy-ügy azért jó példa, mivel maga az eljárás hosszabb ideig tartott, mint a vádlott esetében a maximálisan kiszabható börtönbüntetés. Az új köztársasági elnök, Schiffer András szerint, rendelkezik alkotmányos kultúrával, ezért megbízik Sulyok Tamás ítélőképességében.

Kegyelmi botrány

Mint ismert, Novák Katalin köztársasági elnök kegyelmet adott K. Endrének, az elítélt pedofil, V. János bűnöző bűntársának, amiről elsőként – egy olvasói levélnek utánajárva – a 444.hu írt.

K. Endre helyettese volt az igazgatónak a bicskei gyermekotthonban, és próbált nyomást gyakorolni a gyerekekre, hogy vonják vissza vallomásaikat, és hamisan tanúskodjanak.

Ezek okán K. Endrét kényszerítés minősített bűncselekményért jogerősen 3 év 4 hónap börtönbüntetésre ítélték, mellékbüntetésként pedig öt évre eltiltották a foglalkozástól és a közügyek gyakorlásától is. Novák Katalin Ferenc pápa látogatására hivatkozva adott kegyelmet az elítéltnek.

Lemondások és alkotmánymódosítás

A köztársasági elnök döntése hatalmas vihart kavart, az ügyben többen megszólaltak, és sokan a lemondását követelték, Orbán Viktor miniszterelnök Alaptörvény-módosítást nyújtott be.

Nyolc nappal később végül mind Novák Katalin, mind pedig a döntését ellenjegyző Varga Judit volt igazságügyi miniszter is benyújtotta lemondását, majd a kegyelmi botrányban szintén érintett Balog Zoltán is lemondott a zsinati elnöki tisztségéről, de a püspökiről nem.

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője a kormánypártok Balatonalmádiban tartott frakcióülését követően jelentette be, hogy az Alkotmánybíróság elnökét, Sulyok Tamást jelölik az államfői pozícióra, akit az Országgyűlés február 26-án köztársasági elnökké választott, és aki majd március 5-től töltheti be tisztségét.

Ha önt vagy ismerősét erőszak éri a kapcsolatában, vagy ha valakiről úgy véli, emberkereskedelem áldozata lett, akkor hívja az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálatot a belföldről ingyenes 06-80-20-55-20-as számon vagy a nap 24 órájában ingyenesen hívható Áldozatsegítő Vonalat a 06-80-225-225-ös számon.

Személyesen az Önhöz legközelebbi Áldozatsegítő Központban kérhet segítséget, az Áldozatsegítő Központok címlistája itt található: http://vansegitseg.im.gov.hu

A NANE Egyesület bántalmazott nőknek és gyermekeknek szóló segélyvonala szerda kivételével minden hétköznap 18 és 22 óra között ingyenesen hívható a 06-80-505-101-es telefonszámon.

Rovatok