Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktor Törökországból egyenesen a szövetségeséhez utazott

2024. március 2., szombat 15:23

Orbán Viktor miniszterelnök szombat délben Belgrádba érkezett, ahol Alekszandar Vucsiccsal, Szerbia elnökével folytat munkamegbeszélést. A kormányfő délelőtt még a törökországi Antalyában tartózkodott.

Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes államtitkár tájékoztatta az MTI-t arról, hogy a tárgyaláson a magyar–szerb kétoldalú kapcsolatok mellett az ukrajnai háború, a Nyugat-Balkán – így Szerbia – európai integrációja és a nemzetek szuverenitásának ügye is szóba kerül.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter még januárban beszélt arról, hogy „Szerbia szomszédunk és kiemelt partnerünk, stratégiai jelentőségű szövetség és komoly barátság köt minket össze”.

Arról is beszámolt, hogy tavaly a szerbiai Palicson, kihelyezett kormányülésen döntöttek arról, hogy a katonai együttműködés mellett létrehoznak egy védelmi iparral és beszerzésekkel kapcsolatos munkacsoportot, amely most alakult meg Budapesten.

Mint megírtuk, a magyar miniszterelnök szombat délelőtt még Félix Antoine Tshisekedivel, a Kongói Demokratikus Köztársaság elnökével folytatott tárgyalásokat a törökországi Antalyában. Előtte egy nappal pedig Recep Tayyip Erdogan török elnök meghívására vett részt az Antalyai Diplomáciai Fórumon (ADF), ahol fel is szólalt előadóként. 

A magyar miniszterelnök kijelentette, hogy Donald Trump volt amerikai elnök esetleges visszatérése segíthetne a gázai konfliktus és az ukrajnai háború lezárásában. 

Arra is kitért, hogy gyakran nevezik őt Putyin kutyájának vagy trójai falovának, amiről csak ennyit mondott: „Erre pszichoterápiát javasolnék. Ez nem politikai vita.” Hozzátette, ő nem ukrán szemüvegen vagy Putyin szemüvegén át szemléli az ukrajnai háborút, hanem magyaron keresztül.

Orbán Viktor pénteken Rumen Radev bolgár köztársasági elnökkel is megbeszélést folytatott. 

Rovatok