Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktor egy újabb országgal kötne gazdasági szövetséget

2024. március 2., szombat 11:16

Orbán Viktor miniszterelnök szombaton Félix Antoine Tshisekedivel, a Kongói Demokratikus Köztársaság elnökével folytatott tárgyalásokat a törökországi Antalyában.

Ahogy az Index beszámolt róla, Orbán Viktor miniszterelnök Recep Tayyip Erdogan török elnök meghívására vesz részt az Antalyai Diplomáciai Fórumon (ADF), amelyet március 1–3. között rendeznek meg. 

Az esemény az állam- és kormányfőket, a minisztereket, a diplomatákat, az üzleti vezetőket, az akadémikusokat, valamint az ifjúság és a média képviselőit hozza össze egy átfogó vitára. 

Orbán Viktor pénteken Rumen Radev bolgár köztársasági elnökkel, Recep Tayyip Erdogan török államfővel, majd szombaton Félix Antoine Tshisekedivel, a Kongói Demokratikus Köztársaság elnökével is tárgyalt.

A szombati megbeszélésen a magyar–kongói gazdasági kapcsolatok továbbfejlesztésének lehetőségeiről volt szó.

Több magyar cégnek vannak már üzleti érdekeltségei az afrikai országban, de érdemes elősegíteni a további befektetéseket – közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Orbán Viktor kiemelte: a Hungary Helps program (HHP) keretében Magyarország 2018 óta 14 projekt részeként összesen 2,4 millió dollár támogatást nyújtott Kongónak, elsősorban egészségügyi, oktatási, szociális és élelmezési felhasználásra. Kongó a harmadik legtámogatottabb afrikai állam a HHP-partnerországok körében.

Orbán Viktor Trumpra és Putyinra is kitért beszédében 

Orbán Viktor pénteken kora este szólalt fel előadóként a diplomáciai fórumon. A magyar miniszterelnök kijelentette, hogy Donald Trump volt amerikai elnök esetleges visszatérése segíthetne a gázai konfliktus és az ukrajnai háború lezárásában. 

A magyar kormányfő antalyai beszédében az orosz–ukrán konfliktusról beszélve elmondta, hogy „nem látni a kiutat az ukrajnai háborús konfliktusból, és ez megbénítja az európai politikát”.

Orbán Viktor arra is kitért, hogy gyakran nevezik Putyin kutyájának vagy trójai falovának, amiről csak ennyit mondott: „Erre pszichoterápiát javasolnék. Ez nem politikai vita.” Hozzátette, ő nem ukrán szemüvegen vagy Putyin szemüvegén át szemléli az ukrajnai háborút, hanem magyaron keresztül.

(Borítókép: A Kongói Demokratikus Köztársaság elnöke 2024. február 18-án. Fotó: Michele Spatari / AFP)

Rovatok