Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktor beszédet mondott péntek délután

2024. március 1., péntek 20:12

Orbán Viktor miniszterelnök pénteken megerősítette az Antalyai Diplomáciai Fórumon, hogy a jövő héten meglátogatja Floridában Donald Trump volt amerikai elnököt.

Orbán Viktor miniszterelnök pénteken Recep Tayyip Erdogan török elnök meghívására az Antalyai Diplomáciai Fórumon (ADF) vett részt, melyet március 1–3. között rendeznek meg.

Azt már korábban megírtuk az Indexen, hogy Orbán Viktor floridai látogatásakor vélhetően ismét találkozik Donald Trumppal. A magyar miniszterelnök és a volt amerikai elnök legutóbb 2022 nyarán találkozott utóbbi New Jersey-i golfklubjában.

A diplomáciai fórumon a magyar miniszterelnök kijelentette, hogy Trump esetleges visszatérése a Fehér Házba segíthetne a gázai konfliktus lezárásában.

Az orosz––ukrán konfliktus lezárásával kapcsolatban Orbán Viktor az egyedüli esélynek nevezte a volt amerikai elnök újbóli megválasztását.

Az egyetlen nagy esély a békére az, ha képes lesz visszatérni és békét kötni. Különben hosszú lesz a háború Ukrajna és Oroszország között

– idézte Orbán Viktor szavait az AP News.

A magyar kormányfő azon meggyőződését is megerősítette, hogy ha Trump akkor lett volna hivatalban, amikor az ukrajnai fegyveres konfliktus elkezdődött, „akkor most nem lenne háború”.

Mint az Indexen írtunk róla, a magyar kormányfő korábban évértékelő beszédében is azt mondta barátjáról, hogy amennyiben visszatérne az Egyesült Államok élére, Európa keleti felén béke lenne.

Nagyon tisztelem őt

– mondta Trumpról Orbán Viktor a törökországi fórumon.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy találkozik-e Joe Bidennel, a magyar kormányfő azt felelte, hogy „mindig a rendelkezésére áll” az amerikai elnöknek.

Donald Trump és Orbán Viktor évek óta baráti viszonyban vannak egymással, és mindig mélységes tisztelettel beszélnek a másikról. Trump legutóbb az amerikai elnöki előválasztással párhuzamosan részt vett a CPAC washingtoni konferenciáján, ahol beszédében Orbán Viktor magyar miniszterelnököt is megemlítette, mint „szívós, okos fickót”.

„A háború folytatása Oroszország sikerét fogja okozni”

A magyar kormányfő antalyai beszédében az orosz–ukrán konfliktusról beszélve kijelentette, hogy „nem látni a kiutat az ukrajnai háborús konfliktusból, és ez megbénítja az európai politikát”.

Ha valaki azt gondolja, hogy az idő az ukránoknak és a Nyugatnak dolgozik, és a háború folytatása katonai sikert hozhat Ukrajnának, akkor van értelme folytatni. Ha valaki azt gondolja, hogy az idő Oroszországnak dolgozik, és a háború folytatása Oroszország sikerét fogja hozni, akkor jobb most abbahagyni. Én személy szerint az utóbbiak közé tartozom

– fejtette ki Orbán Viktor.

A kormányfő arról is beszélt, hogy gyakran nevezik Putyin kutyájának vagy trójai falovának, amiről csak ennyit mondott:

Erre pszichoterápiát javasolnék. Ez nem politikai vita.

Mint hozzátette, ő nem ukrán szemüvegen vagy Putyin szemüvegén át szemléli az ukrajnai háborút, hanem magyaron keresztül. „Nekem az országomat és a nemzetemet kell képviselnem, és én tudom, mi a magyarok érdeke. Ha valami jó a magyaroknak, azt támogatom, ami nem jó nekik, azt ellenzem. Ez ilyen egyszerű” – fogalmazott a miniszterelnök, kiemelve a kárpátaljai magyarságot, akik ezer éve ott élnek, és most besorozzák őket az ukrán hadseregbe.

Magyarország jövője és az Európai Unió

A miniszterelnöknek feltették azt a kérdést, hogy Magyarország jövőjét az Európai Unióban látja-e, amire azt válaszolta, „természetesen”, és hozzátette, hogy „aki magyar, az európai”.

Magyarországnak mindig különleges geopolitikai helye lesz az Európai Unióban

– nyomatékosította a miniszterelnök, kitérve arra is, hogy Magyarország azért tagja a Türk Tanácsnak, mert az egyetlen keleti eredetű nemzet Európában „vagy legalábbis az egyetlen, amely erre büszke”.

Orbán Viktor szerint az a kérdés, hogy milyen Európai Uniót képzelünk el. Mint fogalmazott, jelenleg egy progresszív, liberális ideológián alapuló Európa létezik.

Isten nem része a politikai megfontolásoknak. A nemzet és a nemzeti büszkeség gyanús, rossz, furcsa, kukába vele! A családi értékeket nem tisztelik, mert család nem létezik már Európában

– fogalmazott Orbán Viktor. Hangsúlyozta, hogy maradni akar az Európai Unióban, de az a célja, hogy a konzervatív tábor kerüljön többségbe.

A miniszterelnök szerint a nyári EP-választásokat követően egy más összetételű uniós parlament fog megalakulni, amelyben majd nagyobb erővel képviselteti magát a jobboldal.

Nem lesz egyetlen éjszaka alatt forradalom, de a júniusi választással megkezdődik a változás. Vagy legalábbis ebben bízom és ezért dolgozom

– mondta a kormányfő.

„Svédország NATO-csatlakozása a kezdetektől világos volt”

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy geopolitikai szempontból Svédország NATO-csatlakozása a kezdetektől fogva világos volt. Ha Svédország úgy dönt, hogy csatlakozik, támogatni fogjuk, de ennek megvan a rendje: Magyarország tiszteletet érdemel, mert Magyarország tisztelete nélkül nem tartozhatunk ugyanahhoz a közösséghez – jelentette ki.

Magyarországot Brüsszelben gyakran vádolják azzal, hogy megsérti a jogállamiságot, bírálják az azonos neműek házassága és az ellenőrizetlen migráció elutasítása miatt, és ebben Svédország nagyon aktív volt.

Mondom, uraim, ha szeretnének csatlakozni a NATO-hoz, akkor újjá kell építenünk a bizalmat egymás között. Jöjjenek el, és tegyük ezt meg! És eljöttek és így is lett

– emlékeztetett a miniszterelnök.

Végül a miniszterelnököt a magyar uniós elnökségről kérdezték a rendezvényen. Orbán Viktor közölte, hogy 2024 második felében, amikor hazánk lesz az Európai Unió Tanácsának elnöke, Magyarország egyik prioritása a balkáni bővítés lesz, emellett pedig az európai versenyképesség kap majd hangsúlyt.

Rovatok