Index Vakbarát Hírportál

Kövér László megúszta, nem neki kell aláírnia a svéd NATO-csatlakozásról szóló törvényt

2024. március 2., szombat 12:57

Az ideiglenes köztársasági elnök az Indexnek azt mondta, hogy ellenzi Svédország csatlakozását a katonai szövetséghez. Abban bízott, hogy a svédek meg tudják változtatni az álláspontját, mindenesetre a ratifikációról szóló törvény aláírása már nem Kövérre, hanem az új államfőre, Sulyok Tamásra vár.

Lezsák Sándor, az Országgyűlés ideiglenes elnöke aláírta a svéd NATO-csatlakozásról szóló szavazás jegyzőkönyvét, a ratifikáció már csak a köztársasági elnök aláírására vár – írja a Reuters az Országgyűlés honlapja alapján. A weboldalon azt az információt tették közzé, hogy 2024. március 2-án 

az „Országgyűlés elnöke aláírta és megküldte a köztársasági elnöknek” a korábban elfogadott indítványt.

A képviselők még február 26-án szavaztak Svédország NATO-csatlakozásáról, a tagállamok közül utolsóként hagytuk jóvá a skandináv ország belépését, még aznap az új államfő személyéről is döntöttek.

SULYOK TAMÁS ÁLLAMFŐKÉNT MÁRCIUS 5-ÉN LÉP HIVATALBA, AMI EGYÚTTAL AZT IS JELENTI, HOGY (VÁRHATÓAN) már NEM KÖVÉR LÁSZLÓ FOGJA ALÁÍRNI A CSATLAKOZÁSRÓL SZÓLÓ TÖRVÉNYT ideiglenes köztársasági elnökként. 

Mint említettük, a köztársasági elnöknek március 2-án küldték meg a törvényt jóváhagyásra, az aláírásra rendelkezésre álló ötnapos határidő pedig már Sulyok hivatali ideje alatt ér véget.

Kövér László az Indexnek adott interjújában mondta el, hogy ő a kormánypárti frakció azon tagjai közé tartozik, akik nem támogatják Svédország csatlakozását a katonai szövetséghez. „Én is örülnék, ha reménybeli szövetségeseink mielőbb megadnák nekem az esélyt, hogy jó lelkiismerettel megváltoztathassam az álláspontomat” – tette hozzá a házelnök.

Rovatok