Index Vakbarát Hírportál

Hazudik a Media1 a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága szerint

2024. március 5., kedd 20:22

Nem a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BvOP) tiltotta le az Átlátszó interjúját Sz. Istvánnal, az Audi Hungária Független Szakszervezet (AHFSZ) sikkasztás miatt előzetes letartóztatásba helyezett volt elnökségi tagjával – szögezte le közleményében a BvOP, amelyben hazugságnak nevezi Papp László Tamás újságíró állításait.

Egy mai cikkében azt taglalja a Media1 hírportál, miszerint hiába szeretett volna interjút készíteni az Átlátszó az Audi Hungária Független Szakszervezet (AHFSZ) két, sikkasztás miatt előzetes letartóztatásba helyezett korábbi vezetője közül az egyik volt elnökségi taggal, Sz. Istvánnal, mert a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BvOP) megakadályozta azt. A BvOP azonban közleményben reagált, szerintük hazugságot állít Papp László Tamás, a Media1 online hírportál újságírója. 

A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága határozottan visszautasítja a media1.hu online hírportál „Portik és Rohác után újabb börtöninterjút tiltottak meg az Átlátszónak” című cikkének állításait

– áll a közleményben. 

Szerintük a március 5-én megjelent ominózus cikk súlyos tárgyi tévedést tartalmaz, félrevezető és alaptalanul vádolja a BvOP-ét azzal, hogy letiltotta az interjúkérelmet. 

A Média1 újságírója azt taglalja cikkében, hogy az ügyben szintén érintett Jozef Rohác interjúját szintén nem engedélyezték az Átlátszónak. A férfi a Fenyő-gyilkosságban érintett, erről ebben a cikkünkben írtunk bővebben. 

A BvOP erre így reagált:

Papp László Tamás újságíró próbálkozásai, hogy lejárassa a büntetés-végrehajtás szervezetét, kezdenek kifejezetten gyermetegnek tűnni. Az újságíró amellett, hogy vélt sérelmei miatt próbálja elverni a port a BvOP-n, még olyan alapvető jogszabályi előírással sincsen tisztában, amiről lényegében cikket ír.

A Meda1 arról ír a cikkben, hogy Sz. István esetében a BvOP bekérte a témát, majd valaki megtiltotta a beszélgetést, akiről „nem mondják el, hogy ki”. A büntetés-végrehajtás újabb válaszából kiderült, Sz. István „az interjút vállalta, esetében megkerestük a rendelkezési jogkör gyakorlóját a szükséges engedély beszerzése végett. Kérjük szíves türelmét.” Utána viszont arról értesítette a BvOP a lapot, hogy „az interjúkérelmet a rendelkezési jogkör gyakorlója elutasította.” 

„Papp László Tamás hazudik”

Erre a büntetés-végrehajtás úgy reagált, egyenesen Papp László Tamásnak címezve a választ, hogy az újságíró állításával ellentétben nem a BvOP tiltotta le a cikkben említett interjúkérelmet, hanem a rendelkezési jogkör gyakorlója, akinek a döntéshozatal során a büntetőeljárás sikerességét kell szem előtt tartani.

a büntetések, az intézkedések, egyes kényszerintézkedések és a szabálysértési elzárás végrehajtásáról szóló 2013. évi CCXL. számú törvény 406. §-a világosan leírja, hogy a letartóztatottak esetében a rendelkezési jogkör gyakorlójának kell továbbítanunk az újságírói megkeresést. A BvOP pontosan így jár el az ilyen ügyekben, ahogy a cikkben általa sérelmezett esetben is. A rendelkezési jogkör gyakorlójának végzés formájában meghozott döntéséről pedig a BvOP Kommunikációs Főosztálya írásban tájékoztatja az újságírókat.

– írták.

A büntetés-végrehajtás szerint a cikkben található súlyos tévedés megkérdőjelezheti az olvasók számára a szervezetnél dolgozó kollégák szakértelmét, emellett felelőtlenséget sugall. 

Ahogyan arról az Index is beszámolt, tavaly novemberben az Audi Hungária Független Szakszervezet bizalmi értekezletéről a rendőrök bilincsben vittek el két elnökségi tagot, a gyanúk szerint egyikük több mint 500 millió forintot sikkaszthatott. 

Rovatok