Index Vakbarát Hírportál

Vitézy Dávid szerint van fontosabb ügy a Természettudományi Múzeumnál

2024. március 7., csütörtök 12:09

Lehetséges, hogy a Természettudományi Múzeum mégsem költözik Debrecenbe, hanem Budapesten marad. Vitézy Dávid volt közlekedési államtitkár szerint azonban más intézményekkel kellene inkább foglalkozni.

Mint megírtuk, egy, a Válasz Online birtokába került előterjesztés szerint mégsem vinnék Debrecenbe a Természettudományi Múzeumot. Annak ellenére, hogy a szakértők már évekkel ezelőtt is jelezték aggályaikat, úgy tűnik, a folyamat csak most fordulhat vissza – legalábbis részben.

Vitézy Dávid volt közlekedési államtitkár szerint helyes döntés, hogy a Természettudományi Múzeum Budapesten marad, az viszont nem tűnik időszerűnek, hogy épp most keressenek neki Budapesten belül új otthont.

Ez a múzeum ugyanis jelenleg is működik és nyitva van, míg más rangos fővárosi székhelyű nemzeti közgyűjteményeink pedig évek óta zárva – a kormány által félbehagyott beruházások miatt. Az Iparművészeti Múzeum több mint 5 éve zárva van, a nemzeti kincset jelentő főépület felújítása és bővítése egyáltalán nem halad 

– írta Vitézy a közösségi oldalán, megjegyezve azt is, hogy a Közlekedési Múzeum régi épületét még 2015-ben bezárták, és a vezetésével ezt követően elérték, hogy ne a Városligetben, hanem a sokkal alkalmasabb kőbányai Északi Járműjavítóban kaphasson új otthont az intézmény. 

„Itt egy felhagyott ipari épületben lehetséges időszaki kiállítások ugyan vannak, a megmentett vasúti épület szuper helyszín, de a mai megoldás nem elég. Az új, világszínvonalú, turisztikai szempontból is jelentős forgalmat vonzani képes új múzeumépület tervei teljesen készen vannak, kormányzati szándék kérdése, mikor kezdődhet el az építkezés – sajnos itt sem történik jó ideje semmi” – fogalmazott a Közlekedési Múzeumról Vitézy. 

Szerinte mindkét múzeum évek óta tartó kálváriájának megoldása fontosabb és időszerűbb, mint a Természettudományi Múzeum elköltöztetése a mai helyéről. Úgy véli, sorban kellene haladni: „először nyisson újra mindkét nagy múzeum, amelyek évek óta be vannak zárva a félbehagyott kormányzati beruházások miatt”.

Rovatok