Index Vakbarát Hírportál

Kiderült, mit kell majd csinálnia Orbán Viktor nemzetbiztonsági főtanácsadójának

2024. március 8., péntek 20:02

Megjelentette a kormány a Magyar Közlönyben a törvénymódosítást a miniszterelnök nemzetbiztonsági főtanácsadójáról, a dokumentumban a feladatokat is ismertették.

Pénteken megjelent a Magyar Közlönyben a törvénymódosítás a miniszterelnök nemzetbiztonsági főtanácsadójáról. A kormány azt is közölte, hogy milyen feladatokat kell majd ellátnia e tisztségben. 

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, február végén a parlament alig 26 óra leforgása alatt fogadta el azt a törvényt, amely megteremti a jogi alapot a miniszterelnök nemzetbiztonsági főtanácsadójának kinevezésére. AEgyes közszolgálattal kapcsolatos törvények módosításáról szóló törvényjavaslatot Rogán Antal nyújtotta be. Arról, hogy pontosan miért is jó, hogy a tisztséget – amelyet eddig a Miniszterelnöki Kabinetirodán belül Kovács József nemzeti információs államtitkár látott el – magasabb szintre emelik, ebben a cikkünkben írtunk bővebben.

„Ebben a helyzetben, a világméretű konfliktusok közepette, hazánknak minden lehetséges eszközt és megoldást igénybe kell vennie, ami hozzájárul az ország és a magyar emberek biztonságának megőrzéséhez. Éppen ezért a nemzetbiztonsági szempontok szorosabb koordinációjára van szükség. Nemzetközi példákat alapul véve a törvénymódosítás egy olyan tisztséget hoz létre, amely képes arra, hogy Magyarország a háborús kihívásokat hatékonyan kezelje” – közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ. A nemzetbiztonsági főtanácsadó feladatai között szerepel 

A miniszterelnök nemzetbiztonsági főtanácsadója – az általános politikai koordinációért felelős miniszter rendelkezése szerint – az általános politikai koordinációért felelős miniszter irányítása alá tartozó költségvetési szerv tekintetében gyakorolja az irányítási jogokat. Továbbá figyelemmel kíséri a kormány által meghatározott költségvetési szervek tevékenységét is. 

Tevékenységét az általános politikai koordinációért felelős miniszter által vezetett minisztérium segíti.

Rovatok