Index Vakbarát Hírportál

Szijjártó Péter bekérette az amerikai nagykövetet a külügyminisztériumba

2024. március 12., kedd 15:46

A külgazdasági és külügyminiszter Joe Biden amerikai elnök Orbán Viktort bíráló kijelentése miatt kérette be David Pressman nagykövetet, akit Magyar Levente miniszterhelyettes fogadott a külügyminisztériumban. Szijjártó Péter szerint senkitől sem kötelesek elviselni a hazugságokat.

Szijjártó Péter az ATV kérdésére válaszolva elmondta, hogy berendelte David Pressman amerikai magyar nagykövetet, akit Magyar Levente miniszterhelyettes kedden fogadott is a külügyminisztériumban.

Joe Biden amerikai elnök bírálta riválisát, Donald Trumpot, amiért találkozott Orbán Viktorral, de a magyar miniszterelnököt is kritizálta. „Tudják, hogy kivel találkozik ma Mar-a-Lagóban? A magyar Orbánnal, aki egyenesen kijelentette, hogy szerinte nem működik a demokrácia, és diktatúrát szeretne” – fogalmazott Joe Biden. A kijelentés miatt bekérették az amerikai nagykövetet. 

Ilyen hazugságokat nem vagyunk kötelesek elviselni senkitől, akkor sem, ha az adott személy éppenséggel az Egyesült Államok elnöke

– reagált Szijjártó Péter.

Magyar Levente miniszterhelyettes arra kérte David Pressmant, hogy mutassa meg azt az idézetet hellyel és időponttal, ahol a miniszterelnök azt mondta volna, amit Joe Biden Orbán Viktornak tulajdonított. 

Nyilvánvalóan ilyen nem hangzott el, ezért érdemi választ erre nem tudunk kapni. A nagykövet megnyilatkozása, hogy az a hivatalos amerikai pozíció, hogy Magyarországon diktatúrát építünk, rendkívüli módon megnehezíti a kétoldalú kapcsolatokat, ugyanis ezzel nem a kormányt sértik meg, hanem az országot, a miniszterelnök és a kormány ugyanis nem véletlenszerű sorsolásnak köszönhetően vezeti az országot, hanem az emberek választása alapján

– mondta Szijjártó Péter, hozzátéve, hogy a kormánypárt négy választást nyert meg egymás után, az emberek ezzel kijelölték a kormányzás irányát, amelyet végrehajtanak. Ha nem hajtanák végre, az emberek nem választják meg őket újra, „ez a demokrácia egyik fontos velejárója”.

„Ez nagyon súlyos sértés, kikértük magunknak, bekérettük a nagykövetet, és ez a fajta amerikai elnöki, kormányzati, demokrata adminisztrációbeli gondolkodásmód súlyos teher a kétoldalú kapcsolatokon” – tette hozzá Szijjártó Péter.

Az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége megerősítette a hírt. A nagykövetet kedd reggel sürgős megbeszélésre hívták a külügyminisztérium épületébe Joe Biden kijelentései miatt. Közleményükben arról is írtak, hogy David Pressman mindig örömmel tárgyal a magyar demokrácia helyzetéről. 

(Borítókép: Szijjártó Péter és David Pressman. Fotó: Papajcsik Péter / Index)

Rovatok