Index Vakbarát Hírportál

Joe Biden bírálta Donald Trump és Orbán Viktor találkozóját

2024. március 9., szombat 16:33

Pénteken baráti találkozóra érkezett Floridába Orbán Viktor, hogy Donald Trumppal találkozzon. A két politikus kölcsönösen támogatja egymást politikájában, ám a jelenleg regnáló amerikai elnök, Joe Biden rossz szemmel tekint a barátságra. Véleménye szerint Orbán Viktor csorbítja a demokráciát.

Mint arról korábban beszámoltunk, Orbán Viktor magyar miniszterelnök pénteken Floridába utazott, hogy meglátogassa a republikánus elnökjelölt Donald Trumpot. Joe Biden amerikai elnök kifogásolta a találkozót.

A Trump Mar-a-Lago üdülőhelyén tartott találkozóra nem sokkal az után került sor, hogy Orbán kifejezte az irányú támogatását, hogy a volt amerikai elnök visszatérjen a Fehér Házba – közölte a Politico.

A lap azt írja, hogy

a találkozókkal Trumpnak az a célja, hogy a demokratikus hagyományokkal szembeszegülő autokrata vezetőket felkarolja.

A Politico úgy fogalmaz: a magyar vezető a konzervatív populisták egy részének ikonjává vált az „illiberális demokrácia”, többek között a bevándorlás és az LMBTQ+-jogok korlátozása miatt.

Trump pénteken késő este közölte, hogy „a Magyarországot és az Egyesült Államokat érintő kérdések széles köréről tárgyalt, beleértve az erős és biztonságos határok kiemelkedő fontosságát mindkét nemzet szuverenitásának védelme érdekében”.

Biden azt mondta Trumpról: „Tudják, kivel találkozik ma Mar-a-Lagóban? A magyarországi Orbán Viktorral, aki egyenesen kijelentette, hogy szerinte a demokrácia nem működik, ő diktatúrát keres”.

Én egy olyan jövőt látok, ahol megvédjük a demokráciát, nem pedig csorbítjuk

– tette hozzá Biden pénteken egy pennsylvaniai kampánybeszédében.

Orbán Viktor az Instagram-fiókján képeket tett közzé arról, hogy találkozik Trumppal és a volt elnök stábjával, valamint megint támogatásáról biztosította Trumpot.

„Olyan vezetőkre van szükségünk a világban, akiket tisztelnek, és akik képesek békét teremteni. Ő egy közülük! Jöjjön vissza, és hozzon nekünk békét, elnök úr!” – írta Orbán Viktor.

A nemzetközi politikában a legnagyobb harc a globalisták és a nemzeti szuverenitásban hívők között folyik. Örömmel láttam, hogy nekünk, szuverenistáknak sok barátunk van az Egyesült Államokban is

– tette hozzá.

Trump egy videóbejegyzésben a következő szavakkal dicsérte a magyar miniszterelnököt: „nincs senki, aki jobb, okosabb vagy jobb vezető lenne, mint Orbán Viktor. Ő fantasztikus”.

Rovatok