Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktor találkozott Donald Trumppal Floridában, koncerttel zárult a tárgyalás

2024. március 9., szombat 06:31

Harmadik alkalommal is találkozott Orbán Viktor miniszterelnök és Donald Trump. Az Egyesült Államok korábbi elnöke március 8-án, floridai birtokán fogadta a magyar kormányfőt.

Orbán Viktor pénteken Donald Trump korábbi amerikai elnökkel, republikánus elnökjelölttel tárgyalt Mar-a-Lagóban, Trump floridai rezidenciáján – adta hírül az MTI.

Az Orbán Viktor vezette magyar delegáció helyi idő szerint délután öt órakor érkezett a helyszínre, ahol egy órán keresztül tárgyalt Donald Trumppal és munkatársaival.

A megbeszélés után közös vacsorával és koncerttel folytatódott a program, Donald Trump elvitte Orbán Viktort egy tribute zenekar előadására.

Orbán Viktor az X-en is beszámolt a találkozóról. Mint írta, öröm volt meglátogatni Donald Trumpot.

Olyan vezetőkre van szükségünk a világban, akiket tisztelnek, és békét tudnak teremteni. Ő egy ilyen ember! Jöjjön vissza, és hozzon nekünk békét, elnök úr!

– írta a magyar kormányfő, aki egy videót is megosztott a Facebook oldalán a találkozó után.

Egy másik, szintén az X-en megjelent felvétel tanúsága szerint Orbán Viktor a volt amerikai elnök feleségének egy virágcsokrot is átnyújtott. Donald Trump egy másik Instagram-történet alapján látható felvétel szerint úgy fogalmazott a magyar miniszterelnökről: „Senki nem jobb, okosabb, vagy jobb vezető Orbán Viktornál... Nem egy ellentmondásos figura, mert azt mondja, így lesz, és ennyi... Ő a főnök”.

Mindkét félnek jókor jött

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter korábban elmondta, hogy a felek egyrészt arra keresik majd a választ, hogy hogyan lehet újra békét teremteni Európában, másrészt miként lehetne visszatérni a magyar–amerikai kétoldalú kapcsolatokban „arra a magasságra, ahol ezek a kétoldalú kapcsolatok Trump elnök első elnöki ciklusa alatt voltak”.

Lakatos Júlia, a Méltányosság Politikaelemző Központ nemzetközi igazgatója szerint a politikusok esetében bevett szokás, hogy a kampányidőszakban keresik az ideológiai szempontból közel álló és egyben sikeres politikusok társaságát.

Magyarországon is gyakran hívnak külföldi »sztárvendégeket« kampányrendezvényekre, akik támogatásukkal növelni tudják a párt ázsióját. A mostani találkozó is egy ilyen szimbolikus eset, amely mindkét félnek jókor jön. Ez talán meglepően hangzik, hiszen egy volt amerikai elnök és egy magyar miniszterelnök között túlontúl nagy szakadék tátong a tekintetben, hogy mire van hatásuk, azonban látnunk kell, hogy nem csak Orbán Viktor profitál abból, hogy Donald Trumppal tárgyal

– tette hozzá az Indexnek Lakatos Júlia.

„Magyar szempontból nyilvánvalóan legitimitást kölcsönöz Orbán Viktor politikai kísérletének, hogy a nemzetközi szinten legismertebb, legerősebb elvbarátjával találkozik. A magyar miniszterelnök gyakorlatilag sportot űzött abból, hogy korán Trump mellé állt, vélhetően saját tapasztalatai révén meglátott valami olyasmit az amerikai választók igényeiben, amit talán még a republikánusok sem. Hazárdjátékot játszott, de eddig bejött neki. Most is így tesz, már csak azért is, mert számára politikailag mindenképp előnyösebb lenne egy Trump vezette Amerika” – értékelt Lakatos Júlia.

A Fidesz szempontjából azért előnyösebb, ha Donald Trump nyer, mert nemzetközi szinten megerősítést nyer a politikájuk, növeli a legitimitásukat. [...] Trump kormányzása a mindenki a maga sikerének kovácsa logikára épít, egy ilyen közegben jobban lehet portyázni egy olyan geopolitikailag köztes régióban elhelyezkedő, kitett országnak, mint Magyarország

– fűzte hozzá a Méltányosság Politikaelemző Központ nemzetközi igazgatója.

Rovatok