Index Vakbarát Hírportál

Tiszta vizet öntött a pohárba a Belügyminisztérium a kínai rendőrökkel kapcsolatban

2024. március 22., péntek 15:32

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára tájékoztatást adott a Kínai Népköztársaság Közbiztonsági Minisztériumával 2024. február 16-án aláírt együttműködési megállapodásról, amely kínai rendőrök járőrszolgálati feladatainak ellátásáról szól Magyarország területén. Az államtitkár ismertette a kínai rendőrök jogköreit.

„Tájékoztatom, hogy a kínai rendőröknek Magyarországon intézkedési, rendőrségi jogkörei nem lesznek, továbbá önállóan nem járőröznek majd, csak magyar rendőrrel járőrpárban” – áll Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkárának válaszában, amelyet Tordai Bencének, a Párbeszéd – Zöldek frakcióvezetőjének Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterhez „Miről állapodott meg a miniszterelnök és Vang Hsziahong kínai közbiztonsági miniszter?” címmel benyújtott kérdésére illetékességből adott.

A belügyi államtitkár arról is tájékoztatott, hogy a kínai rendőrök a nyelvi nehézségek leküzdésében is segítséget nyújtanak majd.

Rétvári Bence felidézte, hogy Magyarország Belügyminisztériuma és a Kínai Népköztársaság Közbiztonsági Minisztériuma két együttműködési megállapodást írt alá 2024. február 16-án: az egyik a már fennálló rendészeti együttműködés megerősítéséről, a másik pedig a közös járőrszolgálat ellátásáról szól.

A közös járőrszolgálat ellátásáról szóló együttműködési megállapodás célja a két ország idegenforgalmi területei biztonságának javítása a turisztikai főszezonban, csúcsidőszakokban és általában a nagyobb tömegeket vonzó események alkalmával. Mind a kínai turisták biztonságának védelme érdekében Magyarországon, illetve a magyar turisták védelme érdekében Kínában

– fogalmazott Rétvári Bence, hozzátéve, hogy a két ország rendőrei közösen láthatnak el a jövőben járőrszolgálatot, segítve a két ország közötti hatékonyabb kommunikációt, javítva a belbiztonságot és a közrendet.

Az államtitkár kiemelte, hogy négyszeresére nőtt a vendégforgalom Kínából 2023-ra az előző évhez képest. idén további növekedés várható.

Rétvári Bence felhívta a figyelmet arra, hogy a magyar rendőrök segítik a horvát kollégáik munkáját a horvát tengerparton, osztrák rendőrök is láttak már el szolgálatot a Balatonnál, emellett a magyar rendőri együttműködések nagyon széles körűek: a magyar rendőrök francia, holland, német (vasúti ellenőrzés), román, szlovák, szlovén, szerb, török rendőrökkel és az amerikai FBI-jal is dolgoztak már együtt.

Az állami megfigyelőrendszerről, a Szitakötő-projektről is kérdezték a tárcát. Rétvári Bence tájékoztatása szerint a projektben a kínai fél nem működött közre.

Rovatok