Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktor bármit hisz, az otthonunk nem biznisz – skandálták a tüntetők Lázár János minisztériumánál

2024. március 22., péntek 17:59 | aznap frissítve

„Stop mini-Dubaj! Tüntetés Budapestért” – ezzel a címmel szervezett vonulós demonstrációt a Szikra Mozgalom péntekre. A tüntetők a Kodály köröndről az Építési és Közlekedési Minisztériumhoz vonultak, ahol beszédet mondott többek között Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere, Borsay Attila építész, valamint Sudár Orsolya, a Szikra Mozgalom zuglói polgármesterjelöltje. A demonstárció békésen zajlott és ért véget péntek este kilenc óra magasságában.

20:45: A demonstráció ezzel véget ért, a tüntetők többsége elhagyta a helyszínt, kisebb csoportokban néhányan a Szikra Mozgalom standjainál maradtak beszélgetni.

20:35: Az utolsó felszólaló Karácsony Gergely volt. A főpolgármester szerint aki ma végigsétált a menettel, olyan város utcáin sétált, ami a budapestiek közös otthona, a nemzet fővárosa, amit mértékletesen építettek. „Ez az a város, amire büszkék vagyunk, és az örökségére építve szeretnénk felkészíteni a 21. századra” – jelentette ki Karácsony Gergely, hozzátéve: ennek van egy akadálya, a politika, ami a magánérdeket a közérdek elé helyezi.

A főpolgármester elmondta azt is, hogy „kiárusítják a nemzeti vagyont, a külföldi érdeket nézik a magánérdek helyett”, és úgy tesznek, mintha ennek a városnak nem lennének lakói. A Fudan Egyetem és a Diákváros ügyét ugyanilyen történetnek nevezte, de „meg tudtuk akadályozni, és most mondom, ezt fogjuk csinálni a Rákosdubaj beruházással is”. A politikus hatalmi hübrisznek nevezte az Európa-rekorder felhőkarcoló tervét, szerinte ehelyett többek között egészségesebb városra lenne szükség. Úgy látja, hogy a kormány magának akar emlékművet állítani, a projekt szimbóluma az Orbán-kormány politikájának, de „van egy hatalom, ami nagyobb, mint Orbán Viktor hatalma, ez a nép szava”.

20:20: Az Egységes Diákfront részéről Perlaki-Borsos Noel kijelentette: „amikor szultánokkal, emírekkel és cárokkal barátkozik Orbán Viktor, aki rendeletekkel kormányoz, hajlamosak az emberek elfelejteni, hogy nem egy abszolút monarchiában élnek, de ez még nem az, ez igenis a mi országunk, az a kérdés, hogy milyen jövőt, milyen várost építünk magunknak. Ez nem a NER-burzsoázia homokozója„. Rákosrendező nem mini-Dubaj, hanem a magyar emberek lehetősége – szögezte le.

20:10: Rákosdubaj vagy Parkváros? – tette fel a kérdést beszédében Balogh Samu, hangsúlyozva, hogy ez kérdés lesz a második lakógyűlésen és a júniusi választáson is. A főpolgármester kabinetfőnöke elmondta, a Parkváros-projekt 8-10 ezer otthont adna és közparkot a Rákos-patakból felduzzasztott tóval, „mégis azt látjuk, hogy milliárdosok játszóterévé akarják tenni a területet”. Balogh Samu szerint a város jövője múlik a projekten, mert a rozsdaterületeken építik a XXI. század Budapestjét.

20:00: Borsay Attila építész is beszédet mondott, többek között kifejtette: Rákosrendező beépítetlen része fejlesztésre szorul, fontos lenne, hogy ezt organikusan növesszék össze a várossal, hatalmas potenciállal rendelkezik, fokozott körültekintéssel kell beépíteni. Fontosnak tartja azt is, hogy ne sértsék meg a Zuglóban megszokott léptéket.

19:30: Sudár Orsolya szimbolikusnak nevezte a vonulás útvonalát, mert a Kodály köröndről, ahonnan indultak, szerinte láthatók lennének a rákosrendezői toronyházak. A Szikra Mozgalom zuglói polgmármesterjelöltje arról is beszélt, hogy „a luxusnegyed nem nekünk épül”, majd kijelentette: „egy ország nem abban méri a fejlettségét, hogy hány felhőkarcolója van, hanem abban, hogy mindenkinek van-e tető a feje felett”. Sudár Orsolya a rendszert barbárnak, emberellenesnek nevezte.

18.52: Kollégánk jelentése szerint a menet eleje megérkezett az Oktogonhoz.

18.48: „Zugló nem lesz luxusnegyed, lakásokat építsetek, Orbán Viktor bármit hisz, Zugló otthon, nem biznisz” – skandálják a tüntetők az Andrássy úton.

18.40: A több tucat demonstráló ezekben a percekben gyújtja meg a fáklyákat és egy stop mini Dubaj feliratú molinóval a menet elején indulnak. Az Andrássy út egyik sávját lezárták a rendőrök.

18.30: Sudár Orsolya, a Szikra Mozgalom zuglói polgármesterjelöltje lapunk kérdésére elmondta: a demonstráció apropója, hogy a MÁV szolgálati lakásaiban élők 30 napos felszólítást kaptak, hogy elhagyják az otthonaikat, a demonstráció célja a mini-Dubaj beruházás megakadályozása, valamint hogy kellő jogvédelmet biztosítsanak azoknak, akik felszólítást kaptak.

„Az ellenállásunk egyik hatásának könyveljük el azt, hogy a MÁV felajánlott cserelakást az ott élőknek” – fejtette ki Sudár Orsolya, aki úgy látja, a mini-Dubaj „egy luxusnegyed lenne, ami nem a budapestieknek és az itt élőknek épül. Nem tartjuk méltányosnak, hogy amíg lakhatási válság van Magyarországon - közel 2 millió ember él lakhatási szegénységben, addig a kormány luxusnegyedet épít”. Sudár Orsolya kitért arra is, hogy Tarlós István korábbi főpolgármester idejéből származik a parkváros koncepció, ami szociális bérlakásokat és közparkot tartalmaz, és amit a mostani városvezetés tovább fejlesztett. „Ilyen, vagy ehhez hasonló projekt valósuljon meg. Ha van az államnak 300 milliárd forintja, hogy a dubaji beruházó érdekeit képviselje, akkor a saját lakosságának érdekeire is van pénze”.

17.57: Kollégánk jelentése szerint hasonló létszámmal vannak jelen a Kodály köröndön a sárga mellényes szervezők, a demonstrálók, valamint a rendőrök.

A tüntetés 18 órakor kezdődik a Kodály köröndön, majd a résztvevők az Építési és Közlekedési Minisztériumhoz vonulnak, ahol felszólal

Aláírták a szerződést

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, valamint Thani bin Ahmed Al Zeyoudi, az Egyesült Arab Emírségek külkereskedelmi államminisztere február 13-án írták alá a maxi-Dubajról szóló szerződést.

A projektről – amelynek része lehet egy toronyház felépítése is – korábban Lázár János építési és közlekedési miniszter árult el részleteket. Karácsony Gergely terveiről itt számoltunk be, a rákosrendezői terület jelenlegi állapotát bemutató fotós riportunkat erre találja.

(Borítókép: Tövissi Bence / Index)

Rovatok