Index Vakbarát Hírportál

Újabb felvétel érkezett a tragikus ralibalesetről, szemtanúk meséltek a tragédiáról

2024. március 25., hétfő 21:01

Újabb felvétel látott napvilágot a 11. Esztergom–Nyerges Rallyversenyen történt tragédiáról. A videó készítője is menekült az irányíthatatlanná vált jármű elől.

Négyen meghaltak, nyolcan megsérültek a 11. Esztergom–Nyerges Rallyversenyen – Lábatlan és Bajót között március 24-én, kora délután – történt tragédiában, amikor a fehér versenyautó egyetlen másodperc alatt tarolta le a nézőket.

Az esztergomi raliversenyen történt tragédiáról most újabb felvételt hoztak nyilvánosságra: az RTL Híradó hétfő esti adásában egy szemtanú számolt be az eseményekről. Csak azért nem esett baja, mert sikerült egy fa mögé állnia. Egy másik szemtanú szerint a versenyautó sofőrjének és a nézőknek sem volt esélyük elkerülni a becsapódást.

Egy szemtanúval – aki kérte, hogy ne legyen felismerhető – a helyszínen találkozott az RTL Híradó stábja. Elmondta, hogy több tucat ember állt ott, ahová a jármű becsapódott.

Amikor láttam, hogy megcsúszik az autó az út szélén, befutottam egy fa mögé a kapubejáróba, utána csak azt vettem észre, hogy az emberek között van az autó és mindenki kiabál

– mondta, hozzátéve, hogy rengetegen futottak oda a sérültekhez, és mindenki mentőért kiabált.

Onnan fentről érkezett az autó, ahol már többen is megcsúsztak, lesodródott az útról, próbált ellenkormányozni, végigcsúszott az úton, és egy kapubejáróba csapódott

– mondta a szemtanú, aki szerint már messziről látszott, hogy baj lesz. Nagyon megrázták a történtek, éjszaka alig tudott aludni. 

Még kora reggel a Rádió 1, Balázsék című műsorában egy másik szemtanú is megtörten beszélt a látottakról.

Belénk égett ez a történet. Nem láttam még ilyet és nem is szeretnék

– fogalmazott a férfi, aki gyerekkora óta, 30 éve jár raliversenyekre, de ekkora balesetet még nem látott.

Arra emlékszem, hogy ugyanolyan versenytempóban érkezett meg, mint a többi versenyautó, egyszer csak indokolatlanul kitört az autónak a jobb hátulja, és onnantól a benne ülő pilóta és navigátor úgymond már csak utaztak. Tehát esély nem volt arra, hogy bármit csináljanak

– mondta.

Szerinte a nézőknek sem idejük, sem helyük nem volt menekülni, tehetetlenek voltak. „Annyira nem volt menekülési út, mert egy kerítés, kapu tövében álltak, tényleg nagyon sokan, több tucat ember. Meg ezt azért lereagálni amikor 140-150 kilométer per órával közeledik egy autó, nincs esély, gyerekekkel főleg, felnőtteknek sem” – tette hozzá.

Ez látszik az új videón 

Az RTL birtokába került újabb felvételen közvetlenül a kamera mellett csapódott be a versenyautó. A videó készítője is menekült az irányíthatatlanná vált jármű elől. Amikor újra felemeli a telefont, már a sérültek látszanak és kiabálást lehet hallani.

A becsapódás pillanatában három férfi és egy nő halt meg, köztük – az RTL információi szerint – egy apa és 30 év körüli fia. Nyolc sérültet kórházba szállítottak a mentők, egy gyereket súlyos, életveszélyes állapotban. A csatorna információi szerint az egyik súlyos sérült az út menti ipartelep egyik dolgozója. Munkatársai szerint sikerült stabilizálni az állapotát.

Rovatok