Index Vakbarát Hírportál

Meghalt a ralibalesetben súlyosan megsérült kislány

2024. március 26., kedd 17:15

Már öt halálos áldozata van a hétvégén az Esztergom–Nyerges ralin történt balesetnek. A rendőrség eljárást indított a szervező ellen, akit egyszer már elítéltek. A Magyar Autósport Szövetség elnöke szerint figyelmeztették a nézőket, hogy tiltott helyen állnak, de akkor is visszamentek.

Cikkünk frissül!

Kedden délelőtt meghalt az a kislány, aki súlyos sérüléseket szenvedett a vasárnapi Esztergom–Nyerges Rallyversenyen történt baleset során – közölte a Facebookon a Magyar Nemzeti Autósport Szövetség volt elnöke. A gyerek az ötödik halálos áldozata a tragédiának.

A tömegszerencsétlenség vasárnap kora délután történ Bajót környékén, amikor is egy versenyző autó lesodródott az útról és a nézők közé hajtott. Akkor négy halottról (köztük egy gyermekről) és hét sérültről szóltak a hírek.

EZ AZ ARÁNY MOST MEGVÁLTOZOTT, HISZEN KEDDEN DÉLELŐTT ELHUNYT EGY SÚLYOSAN MEGSÉRÜLT KISLÁNY.

Később a helyszínre is eljutott szerkesztőségünk, ahol az Országos Mentőszolgálat szóvivője elmondta, hogy nyolc mentőautó és négy mentőhelikopter érkezett a helyszínre, ahonnan az esztergomi és valószínűleg a tatabányai kórházba szállították a sérülteket.

A baleset előtt pár órával figyelmeztettek, hogy olaj került a pályára, és emiatt leállították a futamot. Szemtanúk szerint az újraindítás után Lábatlan felől érkezett a kocsi túl nagy sebességgel egy lassítóhoz, amely megdobta, a jármű pedig irányíthatatlanná vált. 

A helyszínen lévő autós újságírók szerint a Skoda a felvételek alapján több mint 100 kilométeres óránkénti sebességgel mehetett, de van, aki ennél jóval nagyobb sebességet feltételez. A maximális sebesség az ilyen típusú autóknál ezen a szakaszon 160 kilométer/óra is lehet a pályát és a sportot ismerők szerint. A versenyautó pilótafülkéje ép maradt, a versenyzők nem sérültek meg.

Szujó Zoltán, a Magyar Nemzeti Autósport Szövetség elnöke szerint szabálytalan helyen álltak a nézők, többször is figyelmeztették őket erre, mégis visszamentek. Hozzátette:

Amit a rendőrség is megerősített, hogy sajnos a tragédia az a nézők elől elzárt helyen történt. Táblával és szalaggal jelölték a rendezők azt a területet, ahova nem szabad a szurkolóknak állni. Többszöri figyelmeztetés ellenére a szurkolók sajnos visszamentek erre a területre.

Szujó Zoltán azt is megjegyezte, hogy a verseny biztonsági terve teljesen rendben volt, de a történtek fényében alapjaiban kell újragondolni a magyarországi raliversenyek szervezését és lebonyolítását.

A rendőrség azóta közölte, hogy megindult a büntetőeljárás, és az is kiderült, hogy a rali szervezőjét egyszer már elítélték egy másik baleset miatt.

Egy anonimitását kérő szemtanú azt mondta, hogy 

Amikor láttam, hogy megcsúszik az autó az út szélén, befutottam egy fa mögé a kapubejáróba, utána csak azt vettem észre, hogy az emberek között van az autó és mindenki kiabál

– majd hozzátette, hogy „Onnan fentről érkezett az autó, ahol már többen is megcsúsztak, lesodródott az útról, próbált ellenkormányozni, végigcsúszott az úton, és egy kapubejáróba csapódott”.

Egy másik szemtanú, aki már több mint 30 éve jár ki versenyekre, azt mondta, hogy 

Belénk égett ez a történet. Nem láttam még ilyet és nem is szeretnék

– majd kiegészítette, hogy „arra emlékszem, hogy ugyanolyan versenytempóban érkezett meg, mint a többi versenyautó, egyszer csak indokolatlanul kitört az autónak a jobb hátulja, és onnantól a benne ülő pilóta és navigátor úgymond már csak utaztak. Tehát esély nem volt arra, hogy bármit csináljanak”.

Rovatok