Index Vakbarát Hírportál

Nagyköveti címet, államtitkári fizetést és titkárságot kaphat Fürjes Balázs

2024. március 30., szombat 10:33 | aznap frissítve

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter törvényjavaslata a Nemzetközi Olimpiai Bizottság magyar állampolgárságú állandó és egyéni teljes jogú tagja részére nagyköveti kinevezés lehetőségét biztosítaná, emellett államtitkári díjazás, valamint a Külügyminisztériumban a tárca által fizetett titkárság is jár.

tavaly októberben Mumbaiban zajló 141. NOB-közgyűlésen elsöprő többséggel, a szavazatok több mint kilencven százalékával a NOB állandó, teljes jogú tagjai közé választották Fürjes Balázst. A sportvezetőt a Magyar Olimpiai Bizottság kérte fel tavaly március végén, hogy nyújtsa be pályázatát az állandó NOB-tagságra Lausanne-ban. Fürjes Balázs korábban lemondott államtitkári, miniszterhelyettesi posztjáról a Miniszterelnökségen.

Most a nagyköveti kinevezés lehetőségét biztosítaná Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter egyik törvényjavaslata a Nemzetközi Olimpiai Bizottság magyar állampolgárságú állandó és egyéni teljes jogú tagja részére – írja a hvg.hu.

Hozzátették: „Magyarország sportdiplomáciai tevékenységének, illetve a magyar sport nemzetközi kapcsolatainak elősegítése érdekében”

államtitkári díjazás jár a nagyköveti titulus mellé, valamint a Külügyminisztériumban a tárca által fizetett titkárság is.

A miniszter tehet javaslatot a kinevezésre, és Sulyok Tamás köztársasági elnök határozataként jelenik meg.

Korábban Gyurta Dániel úszóolimpikon is kapott nagyköveti rangot 2022-ben, aki 2016-ban nyolc évre a NOB sportolói bizottságának tagja lett.

Rovatok