Index Vakbarát Hírportál

A Magyar Péter-jelenség miatt erről feltétlenül beszélnünk kell

2024. április 2., kedd 19:57

Nagy Attila Tibor politikai elemző szerint a politikai messiás a magyar közélet terepén azt a személyt jelöli, aki a hívők reményei szerint „megszabadítja az országot Orbán Viktor kormányzásától”, miközben a konkrét célok és ígéretek helyett inkább egy életérzést közvetít. Úgy véli, hogy a jelenséggel összefüggésben külön kell választani az alulról jövő és a társadalom elit rétegeiből származó kezdeményezéseket.

A kereszténység legnagyobb ünnepének időszakát követően akár blaszfémiának is tűnhet, de a Magyar Péter-jelenséggel összefüggésben beszélnünk kell a politikai messiások szerepéről. A magyar közéletben látott folyamatok miatt adódik a kérdés, hogy egyáltalán kit nevezhetünk politikai megváltónak vagy más néven messiásnak. A rendszerváltás óta eltelt időben voltak-e olyan szereplők a politikában, akiket ezzel a jelzővel illethetünk? Nagy Attila Tibor politikai elemző szerint ha a fogalmat magyar kontextusba helyezzük, akkor a politikai messiás azt az ellenzéki szereplőt jelöli, aki a hívők reményei szerint „megszabadítja az országot Orbán Viktor kormányzásától”. Úgy látja, Magyar Péter berobbanása a politikai életbe kuriózumnak számít, és nem hasonlítható Márki-Zay Péter vagy Vona Gábor közéleti karrierjéhez.

Az elmúlt 33 évben nem találunk olyan politikust, aki pár hét leforgása alatt milliók figyelmét vívta volna ki

– mondta a szakértő, hozzátéve, hogy sokkal inkább a tudatos építkezés jellemezte a közélet szereplőit. Az elemző szerint a megváltozó médiafogyasztási szokások számlájára is írhatjuk a hirtelen berobbanás lehetőségét, de nem tartja elképzelhetetlennek, hogy korábban is elérhető lehetett volna egy hasonló áttörés.

Ki a politikai messiás?

„A politikai messiás olyan látszatot tud teremteni, hogy ő képes rá, nem tehetetlen, hanem tetterős, vele végre sikerülhet. Egy introvertált, szakember típusú politikus például nem alkalmas erre a szerepre” – fogalmazott Nagy Attila Tibor, aki a jelenség szakirodalmából merített kérdésünkre válaszolva arról is beszélt, hogy valóban érdemes különválasztani a politikai megváltók személyét és az alulról jövő társadalmi kezdeményezéseket, illetve formációkat. Szerinte Magyar Péter és Donald Trump esetében sem szabad elfelejtenünk, hogy az elitből érkezve szólították meg tömegeket.

Magyar Péter a NER belső köreiből dobbantva támadja a politikai elitet, ez pedig azt is jelenti, hogy ez inkább egy felső körökből származó kezdeményezés. Úgy látom, hogy szerepléseivel több százezer ember vált követőjévé

– jelentette ki Nagy Attila Tibor, hozzátéve, hogy már majdnem minden egyes választópolgár hallott Varga Judit volt férjéről.

„Azt gondolom, hogy még az emlékezetes Varga Judit-interjú sem tudta megtörni a népszerűségét, legalábbis egyelőre nem látom ennek a jeleit. Nem állítom, hogy Magyar Péter minden egyes támogatója vak hittel közelít felé. Lehet egy kemény mag és egy lazább mag is. További kutatások és felmérések szükségesek, de azt gondolom, hogy több százezer ember szavazna Magyar Péter majdani pártjára, vagy legalábbis komolyan elgondolkodna azon, hogy rá szavazzon” – mondta a politikai elemző.

Milyen képességekkel bír egy politikai messiás?

A politikai elemző úgy véli, hogy egy igazi politikai messiásnak közel emberfeletti képességekkel és erővel kell bírnia.

El kell hitetnie a választókkal, hogy rendelkezik ezekkel az erőkkel és képességekkel. A politikai megváltó miközben közösséget épít, felettünk lebeg, tehát a hős szerepéről beszélhetünk. Ő az, aki megvált minket a nehézségektől, el tudja érni, amire mi nem vagyunk képesek. Majd ő elintézi helyettünk, mert egy nagyon tetterős, már-már csodaszámba menő politikusról van szó, aki természetesen különleges karizmával rendelkezik. A politikai megváltónak olyan elkötelezett hívei vannak, akik ingyen és nehézségek árán is dolgoznak a vezetőjük által megfogalmazott célokért

– mondta.

Nagy Attila Tibor kiemelte, hogy a politikai messiások el tudják hitetni a híveikkel, hogy valóban sikerülhet a megfogalmazott magasztos cél. „A politikai messiás ugyanakkor óvakodik attól, hogy túl konkrétan fogalmazza meg a céljait. Jellemzően általános, nehezen számonkérhető ígéreteket tesz. Inkább életérzést közvetít felénk, hogy minél inkább úgy érezhessük, egy közösség tagjai vagyunk. Hangsúlyozom, életérzést, amit sokkal nehezebb megfogni, mint a konkrét politikai célokat” – fűzte hozzá Nagy Attila Tibor.

Az elemző szerint Donald Trump kiváló nemzetközi példája a politikai messiás jelenségének, mert a volt amerikai elnök története jól példázza azt, hogyan lehet hű rajongótábort létrehozni. Úgy véli, Trump rajongói a volt elnökkel szemben megfogalmazott számos kritika ellenére is máig kitartanak.

„A politikai messiás hívei a zavaró körülmények ellenére sem kérdőjelezik meg az ő nagyszerűségét, hiszen csak neki lehet igaza. Egy politikai megváltónak nagyon sok mindent megbocsátanak, és egyelőre Magyar Péter esetében is ezt látom. Nem tudom, hogy meddig tart ez a jelenség. De a politikai messiás szerepének lényege, hogy ő több, mint mi, egyszerű polgárok. Nem is tekintünk úgy rá, mint egy már sokat látott és megszokott politikusra, aki a parlamentben és különböző sajtótájékoztatókon kopik nap mint nap. A politikai megváltó olyan ember, akiben a hívek rendületlenül hisznek” – elemezte a jelenséget Nagy Attila Tibor.

(Borítókép: Magyar Péter 2024 március 26-án. Fotó: Szollár Zsófi / Index)

Rovatok