Index Vakbarát Hírportál

Republikon: Már a DK-t veszélyezteti Magyar Péter nem létező pártjának népszerűsége

2024. április 6., szombat 08:28

A legnagyobb valószínűséggel az április 6-ai tüntetésen jelenti be Magyar Péter, hogy melyik pártban és milyen jelöltekkel kíván listát állítani a június 9-ei választásokra. Saját pártot már nincs lehetősége addig indítani, de több száz inaktív, bejegyzett párt létezik idehaza, van miből válogatnia. A Republikon Intézet felmérése szerint már a DK népszerűségét ostromolja a Diákhitel Központ volt vezetőjének még be sem jelentett pártja.

A Republikon Intézet márciusi közvélemény-kutatása többek között arról szól, hogy kire szavaznának az emberek Magyar Péter pártja nélkül, és hogy változik az arány, ha feltűnik a színen egy még nem létező párt. A kutatásból kiderül, hogy 7 százalékponttal nőtt a biztos szavazók tábora, és 4 százalékponttal csökkent a biztosan nem szavazók aránya.

A Magyar Péter pártját még nem felvonultató listában az „egyéb pártra” a februári 2-2 százalék után márciusban már a népesség 8 és a pártválasztók 10 százaléka voksolt.

Mint írják, ebben a körben is érezhető volt már, hogy az ellenzéki pártok az összefogáson kívül mind veszítettek a népszerűségükből, mind a népesség egészére, mind a biztos pártválasztók körében mérve. A Republikon mérése szerint az első adat mindig az egész népességre, a második mért pedig a biztos választókra vonatkozik, így az alábbiak szerint alakultak a mérések:

A Nép Pártján, a Szocialisták és Demokraták, a Mindenki Magyarországa Mozgalom és a Második Reformkor jelenleg annyira elenyésző, hogy maximum 1-1 százalékot tesznek ki mindkét csoportból, de van olyan párt, amelyik még ezt sem éri el. A bizonytalanok ebben a körben 27 százalékon álltak.

Magyar Péter megjelenése

A Republikon kutatása szerint Magyar Péter még nem létező pártját is választhatták opcióként a megkérdezettek, így ugyanis teljesen felborult a mezőny, így egészen meglepő számokat produkáltak egyes jelöltek.

Bár a kormánypárt így a teljes népesség körében 1 százalékpontot, a pártválasztóknál 2 pontot veszítve továbbra is toronymagasan vezet (25 és 34 százalékkal), a főként liberális-konzervatív ellenzéktől összesen 9 százalékot tudhat magáénak Magyar Péter.

Ezzel 11 és 15 százalék szavazna az új pártra, amellyel közel kerülne a DK-hoz és az ellenzéki összefogáshoz – amennyiben azt Magyar Péter megnevezi. A szavazatok az alábbiak szerint alakultak, az első helyen a teljes népességre, második helyen a biztos pártválasztókra vonatkozó számokkal:

A Republikon mérései szerint az ellenzéki pártokból és a bizonytalanokból egészen erős pártot tudna összehozni Magyar Péter. Utóbbiak aránya egyébként így ismét 3 százalékkal, 24-re csökkent, míg az első körben „egyéb pártra” szavazók aránya 10 százalékról 4-re esett vissza, tehát azok a szavazók egyértelműen Magyar pártjára várnak.

A Republikon legfrissebb felmérése alapján azt is megjegyzi, hogy a kormánypárt – noha népszerűsége folyamatosan csökken – érzi meg talán legkevésbé a Magyar Péter-jelenséget, viszont az ellenzéki pártok, azon belül is a Momentum és a Kétfarkú Kutya Párt elég nagy bajba kerülhet.

Azt is hozzáteszik, hogy Magyar Péter pont azt a réteget célozza, amelyre eddig ők lőttek: a „se nem Gyurcsányos, se nem Orbános”, jobboldali konzervatív, különutas pártokat preferáló szavazókra. Ez meg is látszik az eredményen, hiszen Magyar Péter nem létező pártja a bizonytalanokból 27 százalékot, a Momentumtól 21 és az MKKP-tól 23 százalékot szipkázna el, 13-at a DK-tól, 6-ot a Mi Hazánktól, és csak 5 százalékot a Fidesz–KDNP-től, míg pont ugyanennyit az LMP–MSZP–Párbeszéd triótól. 

Magyar Péter jelenleg annyival tud többet nyújtani a különutas pártoknál, hogy évtizedekig volt a Fidesz belső körében, tehát a rendszeren belülről jön. Ez nyilván támadási felületet is biztosít majd – nem csak a Fidesznek – a kampány során, de egyelőre még azt sem tudjuk, hogy Magyar milyen párt színeiben és kikkel kíván listát állítani a júniusi választásokra. Április 6-a után nagy valószínűséggel majd többet tudunk – összegezte a kutatási eredményeket a Republikon Intézet.

Hangfelvétel, tüntetés, interjú

Magyar Péter az elmúlt két hónapban kavarta meg a hazai közélet erőviszonyait, hiszen színre lépése óta zászlót bontott, és bejelentette pártalapítási szándékát március 15-én, Budapesten.

Ezek után mutatta be azt a hangfelvételt a nyilvánosságnak ügyészségi meghallgatása előtt, amelyen korábbi felesége, Varga Judit volt igazságügyi miniszter hallható.

Magyar Péter még aznap estére tüntetést szervezett a Legfőbb Ügyészség Markó utcai épületéhez, ahol Polt Péter legfőbb ügyész lemondását követelte. Az ügyészség későbbi közleményében határozottan tagadta, hogy bele lehetne nyúlni külsőleg a nyomozati iratokba.

Varga Judit ezután Hajdú Péter online műsorában adott interjút, ahol nárcisztikus emberként jellemezte Magyar Pétert, „akivel már a gyerekei sem szívesen állnak szóba”. Magyar Péter a Kossuth téren tervez beszédet mondani, ahol nagy valószínűséggel bejelenti, hogy melyik párt színeiben kíván indulni a június 9-ei önkormányzati és európai parlamenti választásokon.

Rovatok