Index Vakbarát Hírportál

Viharos szél a Balatonnál: megbillent a tó vize, víz alatt a déli part

2024. április 10., szerda 15:29

Hidegfront érkezett a Dunántúlra, többfelé viharos északnyugati szél fúj, a Balaton vizére gyakorlatilag merőlegesen, ami megbillentette a tavat, és a vizet az északi partról a déli part felé tolta. A viharos szél kicsapja a tó vizét a déli parton, emiatt több part menti szakasz is vízben áll.

Megbillentette a Balaton vizét a viharos északnyugati szél, kicsapja a vizet a mederből a déli parton.

A Dunántúlra hidegfront érkezett, jelentősen visszaesett a hőmérséklet, többfelé viharos északnyugati szél fúj. A Fonyód-Várhegyen található szélmérő regisztrálta az eddigi legerősebb széllökést, ott 113 km/órás szél tombolt délelőtt fél tízkor.

A viharos szél iránya gyakorlatilag merőleges a Balaton vizére, a tavat megbillentette, a vizet az északi partról a déli part felé fújta.

Amint arról az Indexen is beszámoltunk, márciusban a viharos szél a Balaton északi partján tombolt, majd a tó vize is kiöntött, és elárasztotta az üzleteket. A helyiek homokzsákokkal és szivattyúkkal védekeztek.

Fonyódon kedd délután 16 és szerda délelőtt 9 óra között 20 centimétert emelkedett a vízszint a vízügy mérése alapján. A viharos szél kicsapja a tó vizét a déli parton, emiatt több part menti szakasz is vízben áll – írja az Időkép.

Rovatok