Index Vakbarát Hírportál

Ungár Péter három szempontot ajánlott Magyar Péter figyelmébe

2024. április 13., szombat 10:57

Ungár Péter az orosz–ukrán háborúval kapcsolatban üzent Magyar Péternek, aki a Klubrádiónak adott interjújában beszélt a konfliktusról. Az LMP társelnöke szerint „Ukrajna kérdését nem látja helyesen Magyar Péter, és amiket mond, abban nagyon sok olyan állítás van, amelyek az orosz propagandát erősítik”.

Ungár Péter Facebook-oldalán emlékeztetett arra, hogy mi hangzott el Magyar Péter egyik interjújában. „Arra a kérdésre válaszként, hogy kik indították a háborút, a következőt hallhattuk a Klubrádión: »Elnézést, ezt megint meg lehet vizsgálni, szerintem ez nagyon messzire vezet, mert pontosan tudjuk, hogy miket csináltak az amerikaiak. Milyen rakétatelepítések voltak Ukrajna területén és mindenhol. Pontosan tudjuk, hogy az amerikaiak által támogatott ukrán kormány miket csinált«”. 

„A rádióműsorban még elhangzott ugyanettől az embertől az, hogy »pontosan tudjuk, hogyan működik az amerikai fegyverbiznisz; ha éppen iraki háború nincs, vagy afganisztáni háború nincs, akkor most van ukrán háború«. Elhangzott az is, hogy mind az oroszok, mind az amerikaiak katonai erővel építenek befolyási övezetet, annyi a különbség, hogy az amerikaiak nem a saját embereiket és a saját katonáikat használják, bár néha már azt is. Illetve az is, hogy a nyugatiak a nyersanyag és a termőföld miatt vesznek részt ukrán oldalon a háborúban, és az, hogy az orosz kisebbség sanyarú helyzete miatt indították részben a háborút” – írta az LMP társelnöke, hozzátéve: 

Ezek a mondatok nem egy kormánypárti vagy szélsőjobboldali politikustól hangoztak el, hanem Magyar Pétertől. Én erőteljes szimpátiával tekintek arra, ha valaki kitart az álláspontja mellett, és felvállal egy adott közegben akár népszerűtlen álláspontokat is. Én leszek az utolsó, aki megszól valakit azért, mert úgy ellenzéki, hogy vannak kérdések, amelyben egyetért a kormányoldallal. De véleményem szerint Ukrajna kérdését nem látja helyesen Magyar Péter, és amiket mond, abban nagyon sok olyan állítás van, amely az orosz propagandát erősíti.

Ungár Péter úgy látja, hogy „a nyugat természetesen álszent, az Egyesült Államokat pedig tökéletlen kormányok vezetik, sokszor tragikus módon. De valaki, aki Talpra Magyar! néven hoz létre közösséget, tudhatja, hogy a kelet-európai népeknek nem adatott meg a földrajzi helyzetük miatt az összemosás luxusa. Ezért, ha megengedik, pár szempontot Magyar Péter figyelmébe ajánlanék”.

Az ellenzéki politikus az első pontban kifejtette: „Kétségtelenül volt és van Ukrajnában amerikai szolgálati tevékenység, de az ukrán nép nem valami ármány miatt választotta 2013–14-ben a nyugati orientációt, hanem azért, mert szabadságban és jólétben akartak élni. Hasonlóan, mint a magyarok korábban. Oroszország ezt saját geostratégiai érdekei miatt nem engedte, és ezért 2014-ben bevonult Ukrajnába, ezzel felrúgva a nemzetközi szerződésben általuk vállalt garanciát. Ha engedjük, hogy ne az ukrán vagy finn vagy svéd nép döntsön szabadon a saját világpolitikai orientációjukról, hanem a nagyhatalmak tehetik ezt meg, akkor Magyarország is így fog járni”.

Ungár Péter második pontja úgy szólt, hogy „az USA fegyveripari komplexuma egy hatalmas teher az amerikai demokrácián és a világon. De Ukrajna esetében egyszerűen morálisan nem ugyanaz fegyvert adni a védekezőknek, mint támogatni a támadókat. Ráadásul minden ellentétes állítással szemben az érdemi felfegyverzés, az európai rakétatelepítések, ezek mind a 2014-es orosz invázió után, és nem előtte történtek”.

Az LMP társelnöke végül tévesnek nevezte azt az állítást, hogy „Oroszország a háborút az Ukrajnában élő orosz kisebbség sanyarú helyzete miatt indította. Ukrajna vezetése folytatott kisebbségellenes politikát, és ez ellen nekünk, magyaroknak küzdeni kell, hiszen honfitársainkat érinti, de a háborúnak egyszerűen ez nem volt a kiváltó oka. De a Moszkva által szajkózott tömeggyilkosságok és hasonló cselekmények nem történek meg, erről linket is teszek be a kommentek közé. Ahol viszont megtörténtek a szörnyűségek, az az orosz megszállás alatt lévő területek, ahol például elkobozzák az ukránok tulajdonát”.

Remélem megfontolja ezeket az állításokat Magyar Péter, és legközelebb Ukrajna kérdésében figyelembe veszi ezeket. Aki ilyen érzékeny, helyesen, a kormánypárti propaganda állításaira, biztosra veszem, hogy hasonló érzékenységet fog mutatni, amikor akár akaratlanul, a Kreml propagandáját ismétli

– üzente a Talpra Magyarok Közössége alapítójának Ungár Péter.

(Borítókép: Magyar Péter és Ungár Péter. Fotó: Szollár Zsófi, Kaszás Tamás / Index)

Rovatok