Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktor hamarosan bejelentés tesz

2024. április 14., vasárnap 18:46

Vasárnap délután a Karmelita kolostorban értékeli az Izraelt ért drón- és rakétatámadást a miniszterelnök és a Védelmi Tanács. Orbán Viktor a közösségi oldalán azt közölte, hogy az ülés után bejelentést tesz.

Mint megírtuk, Irán több mint 300 drónt és rakétát indított útnak Izrael ellen szombat éjszaka óta. Az akció válaszlépés volt az Irán damaszkuszi konzulátusa ellen két hete végrehajtott – Izraelnek tulajdonított – légicsapásra, amelyben 12-en vesztették életüket.

Az Izraelt ért iráni légitámadások következményeinek értékelésére Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap délutánra összehívta a Védelmi Tanácsot a Karmelita kolostorba.

A kormányfő a Facebook-oldalán akkor azt írta:

A közel-keleti konfliktus kiterjedése súlyos veszélyt jelent a világ és így Magyarország biztonságára is. Ezért ma délutánra összehívtam a Védelmi Tanácsot!

Vasárnap délután Orbán Viktor újabb posztot tett közzé, amelyben szűkszavúan csak annyit írt: „Védelmi tanács után”. Bejegyzéséhez egy képet is csatolt, amelyen az asztalánál ülve látható, előtte egy kamera, és a képen az áll: „Hamarosan!”. Mindezek alapján a miniszterelnök az ülés után nagy valószínűséggel bejelentést tesz a megbeszélésen elhangzottakról.

Az éjszakai támadásról azóta az is kiderült, hogy pontosan hány eszközzel támadta Irán Izraelt, illetve hogy Izrael a drónok és rakéták 99 százalékát kivédte, és több másik állam is segített ebben. Az izraeli kormányfő televíziós beszédet mondott arról, hogy legyőzik az ellenséget. Az Egyesült Államok is reagált a fejleményekre, de ugyanígy tettek a világ vezető politikusai is, míg Szijjártó Péter közölte a magyar álláspontot.

Rovatok