Index Vakbarát Hírportál

Ez már eszkaláció: Irán dróntámadást indított Izrael ellen

2024. április 13., szombat 22:44 | három hónapja frissítve

Az izraeli hadsereg (IDF) hivatalos közlése szerint Irán dróntámadást indított az ország ellen. Daniel Hagari szóvivő televíziós bejelentkezésében bejelentette, hogy Irán egytucatnyi pilóta nélküli, úgynevezett öngyilkos drónt küldött Izrael légtere felé. (Azóta már több mint 300 drón és rakéta bevetéséről szólnak a hírek.) A Hezbollah és a Forradalmi Gárda is bejelentette, hogy műveletet indított Izrael ellen. Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök összehívta a háborús kabinetet.

Szombaton éjjel Irán dróntámadást indított Izrael ellen – jelentette be az izraeli hadsereg szóvivője, Daniel Hagari. A tengernagy egy televíziós bejelentkezésben arról beszélt, hogy tucatnyi pilóta nélküli drónt indítottak Izrael felé, és azon dolgoznak, hogy ezek el se érjék az ország légterét.

Minden forgatókönyvre felkészültünk. A drónok semlegesítéséhez a flottánk és a légierőnk is teljes készültségben van. Mindenhol megszólalnak majd a szirénák, ahol be tudnak lépni a légtérbe. A feladatunk az, hogy ezt megakadályozzuk.

Hagari azt is elmondta, hogy az Irán által indított drónok – amelyekről egyelőre nem tudni, hogy ballisztikus rakéták vagy harci drónok – több óra múlva érik el Izrael légterét. A bejelentést követően Izrael lezárta légterét, és ugyanezt tette Irak, Egyiptom és Libanon is. Irak Szulajmanija tartományában több Irán felől érkező, Izrael irányába tartó drónt láttak – jelentette a Reuters hírügynökség.

Közben a Forradalmi Gárda, az iráni haderő egyik fegyveres alakulata bejelentette, hogy drónokkal és rakétákkal támadott meg különböző izraeli célpontokat. A Hezbollah is magára vállalta a támadást, sőt közlések szerint műveleteket indítottak Izrael ellen.

Az iráni állami hírügynökség, az IRNA jelentése szerint ballisztikus rakétákat is indítottak Izrael irányába. Irán védelmi minisztere, Mohammad Reza Astiani tábornok kijelentette, minden olyan ország, amely megnyitja Izrael számára légterét, vagy segíti az Irán elleni támadásban, kemény válaszlépésre számíthat.

Eközben Irán fővárosában, Teheránban megindultak a lakosok a benzinkutak felé, mert az Izraellel való konfliktus további eszkalációjától tartva arra számítanak, hogy elfogyhat az üzemanyag az országban.

Az Izraellel szomszédos Jordániában szükségállapotot hirdettek, lezárták az ország légterét, és a hadsereget a legmagasabb készültségi fokozatba helyezték.

Benjamin Netanjahu, Izrael miniszterelnöke Tel-Avivban összehívta a háborús kabinetet – közölte a miniszterelnöki hivatal. A kabinet arra számít – összhangban az amerikai hírszerzéssel –, hogy Irán több mint száz drónt, cirkálórakétát és ballisztikus rakétát indít Izrael irányába. Az ABC-nek nyilatkozó katonai szakértő szerint elképzelhető, hogy 4-500 rakétát is indítanak Izrael felé, hogy leterheljék az ország légvédelmi rendszerét. (A lefrissebb közlés szerint több mint 300 drónt és rakétát indított Irán.) Azt sem tartják kizártnak, hogy kormányzati célpontokat vettek célba, nem civil vagy vallási épületeket. 

Az Izrael északi részén található Haifában megnyitották az óvóhelyeket, a CNN helyszínen tartózkodó tudósítója szerint arra szólították fel a lakosságot, hogy ne pánikoljanak, de vigyázzanak magukra, és legyenek óvatosak. Az ország északi részén található kibucoknál már megszólaltak a légvédelmi szirénák, az állampolgárokat az óvóhelyekre terelték, és azt javasolták, hogy legalább tíz percig maradjanak ott.

 Az Egyesült Államok elnöke, Joe Biden a Fehér Házban ülésezik a Nemzetbiztonsági Tanáccsal, az amerikai elnök folyamatosan kapja a friss híreket Izraelből.

Elemző: ilyen támadásra még nem volt precedens

A Sky Newsnak nyilatkozó biztonságpolitikai szakértő szerint voltak már feszült pontok eddig is az október 7. óta tartó gázai háborúban, de a mostani szituáció eddig messze a legveszélyesebb. 

A szakértő szerint példa nélküli, hogy Irán közvetlenül megtámadta Izraelt.

Ha a drónokat és rakétákat hatástalanítják, nem lesznek (vagy csak nagyon kevés) civil áldozatok, az izraeliek sérülékenynek érzik majd magukat, és az izraeli kormány nagy valószínűséggel válaszcsapást kezdeményez. Ha valóban cirkálórakétákat is bevetettek, az még inkább árnyalná a képet.

Az úgynevezett öngyilkos drónok körülbelül kilencórányi repülés után érik el Izrael légterét, és mivel alacsonyan repülnek, nehezebb észrevenni őket a radaron. A dróntámadás nem idegen Irántól: 2019-ben ilyen öngyilkos drónokkal mértek csapást egy szaúdi olajfúró toronyra. Senki sem sérült meg, de az olajkereskedésben több millió dolláros kárt okoztak a szaúdiaknak. A biztonságpolitikai szakértő szerint az Izrael elleni csapás még szofisztikáltabb lesz.

Szijjártó Péter: A bajba kerülő magyar állampolgárok jelentkezzenek a konzuli ügyeletnél

Szombaton este Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter közösségi oldalán tett közzé egy rövid felhívást. A tárcavezető arra kérte az esetlegesen bajba kerülő magyar állampolgárokat, hogy a konzuli ügyeletnél jelentkezzenek. Szijjártó Péter is megerősítette, hogy Jordánia légtere zárva van, és hamarosan lezárják Izraelét is.

Készültek a támadásra, a külügyminiszter elhalasztotta magyarországi látogatását

Az elmúlt napokban különösen feszült lett a viszony a Közel-Keleten, miután Izrael légicsapást mért az iráni konzulátusra Szíriában, a célzott támadás végzett a Forradalmi Gárda egyik parancsnokával és helyettesével. A két héttel ezelőtti csapás után egyértelmű volt, hogy regionális eszkaláció következik, csak az időpontja volt kérdéses. Erre készültek is az izraeliek, akik szombaton este teljes készültséget rendeltek el a hadseregnél.

A belügyi parancsnokság is megváltoztatta védelmi irányelveit, megtiltotta az oktatási tevékenységeket az egész országban, és 1000 főre korlátozta a szabadtéri gyülekezéseket. Az elkövetkező napokra a pészah ünnep kezdetére tervezett iskolai kirándulásokat és más ifjúsági tevékenységeket is betiltott a belügyi parancsnokság – írta meg a Sky News.

Az amerikai védelmi miniszter és az izraeli védelmi miniszter szombaton az Izrael elleni iráni támadás folyamatos fenyegetése közepette tárgyalt. A Pentagon közölte, hogy Lloyd Austin és Joáv Gallant „sürgős regionális fenyegetésekről” és az Egyesült Államok „rendíthetetlen támogatásáról” tárgyaltak. Erre azt követően került sor, hogy iráni kommandósok a szombati nap folyamán elfoglaltak egy Izraelhez kötődő teherhajót és annak 25 fős legénységét.

Jiszrael Katz izraeli külügyminiszter elhalasztotta vasárnapra tervezett ausztriai és magyarországi látogatását az országa elleni esetleges iráni megtorló csapás miatt. A látogatást, amely során Jiszrael Katz Karl Nehammer osztrák kancellárral és Sulyok Tamás köztársasági elnökkel találkozott volna, további értesítésig elhalasztották.

Hajnalban megérkeztek a számok, Irán pedig közölte: lezártnak tekintik az ügyet

Izraeli részről időközben megérkeztek a beszámolók arról, hogy hány eszközzel indított támadást Irán, valamint az irániak is kiadtak egy közleményt – a legfrissebb jelentés szerint több mint 300 drónt és rakétát vetettek be. Ezekről az alábbi cikkünkben számoltunk be.

(Borítókép: Dróntámadás Izraelben 2024. április 14-én. Fotó:  Amir Cohen / Reuters)

Rovatok