Index Vakbarát Hírportál

Irán fenyegetése miatt teljes készültségben az izraeli haderő

2024. április 13., szombat 21:12 | aznap frissítve

Az iráni támadástól tartva teljes készültségben van az összes izraeli haderő szombat estétől kezdve. Az elkövetkező napokra megtiltották a tömegrendezvényeket, az oktatási tevékenységet, és korlátozták a szabadtéri gyülekezést is. Izrael folyamatosan monitorozza Irán tevékenységét, Washington pedig rendíthetetlenül támogatja Izraelt, míg Jordánia szombat este lezárta a légterét. Benjamin Netanjahu szerint Izrael készen áll minden lehetséges forgatókönyvre.

Az összes izraeli haderő teljes készültségben van egy iráni támadás veszélye miatt – közölte az izraeli hadsereg. Daniel Hagari ellentengernagy, a hadsereg fő szóvivője egy televíziós tájékoztatóban jelentette be az intézkedéseket, és elmondta, hogy a készenléti állapot részeként több tucat harci repülőgépet helyeztek a levegőbe.

A belügyi parancsnokság is megváltoztatta védelmi irányelveit, megtiltotta az oktatási tevékenységeket az egész országban, és 1000 főre korlátozta a szabadtéri gyülekezéseket. Az elkövetkező napokra a peszáchi ünnep kezdetére tervezett iskolai kirándulásokat és más ifjúsági tevékenységeket is betiltott a belügyi parancsnokság – írta meg a Sky News.

Izrael szorosan figyelemmel kíséri az Irán által a térségben tervezett támadást

– mondta a védelmi miniszter. Joáv Gallant azt mondta, hogy az izraelieknek minden olyan utasítást figyelembe kell venniük, amelyet a hadsereg belügyi parancsnoksága adhat ki. A hatóság felelős a beérkező rakéták és más légi fenyegetések feltérképezéséért, hogy a lakossággal tudassa, érdemes-e menedéket keresni.

Izrael jelenleg nincs könnyű helyzetben

Ahogy arról beszámoltunk, nem elég, hogy Izraelre péntek este 40 rakétát lőtt ki a Hezbollah – amit meg is toroltak az izraeliek –, közben az Iszlám Forradalmi Gárda elfoglalt egy portugál zászló alatt hajózó, de Izraelhez kötődő teherhajót.

Ez pedig még csak a kezdet, hiszen Izrael arra számít, hogy Irán meg fogja támadni – részben az iráni nagykövetség bombázása miatt –, Washington pedig folyamatosan végzi az előkészületeket egy esetleges iráni támadás miatt.

Ezzel párhuzamosan Joe Biden amerikai elnök kijelentette, hogy az Egyesült Államok mindent megtesz Izrael biztonságának védelme érdekében. Mindeközben az Amerikai Egyesült Államok tisztviselői a CNN-nel közölték: arra számítanak, hogy Irán több célpontot is támad majd Izraelben és a térségben,

ÉS HA ÍGY LESZ, AKKOR A HELYI AMERIKAI ERŐK IS SEGÍTHETNEK A TÁMADÁS KIVÉDÉSÉBEN.

A CNN-nek nyilatkozó magas rangú amerikai kormányzati tisztviselő szerint az Egyesült Államoknak a légvédelemben lesz fontos szerepe, a lövedékek elfogásában fog segíteni.

Az amerikai védelmi miniszter és az izraeli védelmi miniszter ma az Izrael elleni iráni támadás folyamatos fenyegetése közepette tárgyalt. A Pentagon közölte, hogy Lloyd Austin és Joáv Gallant „sürgős regionális fenyegetésekről” és az Egyesült Államok „rendíthetetlen támogatásáról” tárgyaltak.

Austin miniszter világossá tette, hogy Izrael számíthat az Egyesült Államok teljes körű támogatására Izrael védelmében az Irán és regionális megbízottjai által elkövetett bármilyen támadással szemben

– mondta Gallant közleményében.

Erre azt követően került sor, hogy iráni kommandósok a szombati nap folyamán elfoglaltak egy Izraelhez kötődő teherhajót és annak 25 fős legénységét.

Benjamin Netanjahu: Izrael készen áll

Az iráni támadás veszélye miatt Jordánia szombat este ideiglenesen lezárta légterét, így az érkező, induló és tranzit repülőgépek sem léphetnek be a légtérbe.

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök hivatalos közleményt adott ki, amelyben elmondta „az elmúlt hetekben Izrael felkészült egy Iránból érkező közvetlen támadás lehetőségére, légvédelmünk bevetésre került, készen állunk minden lehetsége forgatókönyvre, mind támadásban, mind védekezésben”.

„Izrael Állam erős, az IDF erős, az izraeli közvélemény erős” – tette hozzá a kormányfő.

Az izraeli külügyminiszter elhalasztja magyarországi látogatását

Elhalasztja vasárnapra tervezett ausztriai és magyarországi látogatását Jiszrael Katz izraeli külügyminiszter az országa elleni esetleges iráni megtorló csapás miatt – adta hírül az MTI.

A látogatást, amely során Jiszrael Katz Karl Nehammer osztrák kancellárral és Sulyok Tamás köztársasági elnökkel találkozott volna, további értesítésig elhalasztják – közölte a külügyminiszter hivatala szombat este.

(Borítókép: Irániak részt vesznek az Iszlám Forradalmi Gárda hét tagjának temetési menetén, akiket egy szíriai csapásban öltek meg, amelyért Irán Izraelt okolja, Teheránban 2024. április 5-én. Fotó: Atta Kenare / AFP)

Rovatok