Index Vakbarát Hírportál

Izrael felkészült a legrosszabb forgatókönyvre: drón- és rakétaesőre számítanak

2024. április 13., szombat 07:27

Izrael és a világ feszülten figyel Irán lehetséges megtorlására: az Amerikai Egyesült Államok szakértői egy több száz drónból és rakétából álló csapássorozattól tartanak, amely bármelyik pillanatban bekövetkezhet. Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök szerint csapataik felkészültek a védekezésre és a támadásra egyaránt, az USA pedig hadrendbe állította a hadihajóit.

Az Egyesült Államok – a nagykövetségi dolgozóknak kiadott figyelmeztetés után, amelyről már a minap is írtunk – egy beutazási figyelmeztetést  is kiadott Izraelre Irán küszöbön álló támadása miatt. Az állam attól tart, hogy a gázai háború rövid időn belül eszkalálódik. 

CBS News információi szerint Izrael felkészült a legrosszabb forgatókönyvre: amerikai tisztviselők állítják, hogy Irán gyakorlatilag bármelyik pillanatban közvetlen támadást intézhet Izrael ellen – válaszként azért a csaknem két héttel ezelőtti csapásért, amely hét iráni katonatiszt halálát okozta. Irán ugyanis megtorlást ígért a szíriai fővárosban lévő iráni nagykövetségre mért április 1-jei támadásért

Több, a csatornának nyilatkozó amerikai tisztviselő és szakértő azt mondta, hogy akár már pénteken is megtörténhet egy nagyobb iráni támadás Izrael ellen.

Arról beszéltek, hogy valószínűleg több mint 100 drónt és több tucat rakétát használnak majd fel a csapáshoz, amelyeket az országon belüli katonai célpontok ellen vetnek be.

A tisztviselők szerint a megtorlás magában foglalhatja mind az iráni erők, mind a térségben működő proxyszervezetek által végrehajtott támadásokat, utóbbiaknak ugyanis hetek óta további fegyvereket juttat.  

A szakértők azt mondják, hogy az izraeliek számára kihívást jelentene egy ilyen mértékű támadás ellen védekezni.  

Az USA óvintézkedéseket tesz, Joe Biden is iráni támadásra számít 

Teherán semmilyen nyilvános információt nem hozott nyilvánosságra arról, hogy mikor, hogyan és pontosan milyen támadást terveznek indítani. Amennyiben úgy döntenek, hogy közvetlen támadást intéznek Izrael ellen, az félő, hogy sokkal szélesebb, regionális konfliktussá növesztené Izrael és a Hamász fegyveres konfliktusát.

Mivel az iráni megtorlás a küszöbön áll, az amerikai külügyminisztérium csütörtökön figyelmeztette Izraelben tartózkodó polgárait, hogy ne utazzanak az izraeli Vaskupola rakétaelhárító légvédelmi rendszer védelmén kívül álló régiókba. A legutóbbi útmutatás szerint kis időn belül az amerikai kormány alkalmazottainak Izraelbe utazását is korlátozhatják. 

Aki árt nekünk, annak mi is ártunk. [...] Felkészültünk mind védekezésben, mind támadásban

– fogalmazott Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök az Izraeli Védelmi Erők egyik légibázisán tett látogatása alkalmával. 

Mindeközben Joe Biden amerikai elnök is nyilatkozott egy fehér házi sajtótájékoztatón. Úgy fogalmazott: szerinte a támadás „inkább előbb, mintsem később” fog bekövetkezni, de megjegyezte, hogy a birtokukban lévő titkosított információkat nincs módjában megosztani.

Hangsúlyozta azt is, hogy az Egyesült Államok elkötelezett Izrael védelme iránt. Kijelentette, hogy „Irán nem ér el sikert”, még ha el is indítja a támadást, majd – arra a kérdésre, hogy mit üzen Iránnak – az elnök szűkszavúan annyit mondott:

Ne tegyék!

Sima Shine biztonsági szakértő, a Moszad egykori munkatársa a CBS Newsnak azt mondta, hogy a totális háborútól valószínűleg mindkét oldalon, Izraelben és Iránban is ugyanúgy tartanak. Úgy véli, amennyiben Irán mégis a közvetlen Izrael elleni csapás mellett dönt, az egy komplex rakéta- és dróntámadással járhat, hasonlóan az iráni erők által 2019-ben indított szaúdi olajlétesítmény elleni csapáshoz.

Shine azonban hangsúlyozta: továbbra is úgy véli, hogy egyik félnek sem érdeke a regionális konfliktust.

A The Wall Street Journal arról ír, hogy az Amerikai Egyesült Államok hadihajókat vezényelt a térségbe Izrael és a térségben állomásozó amerikai erők védelmére, remélve, hogy ezzel megakadályozhatnak egy közvetlen támadást. 

Arról, hogy miként következhet be egy iráni támadás, és hogy mi várható általánosságban a gázai konfliktusban, Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense is nyilatkozott nemrég az Indexnek.

(Borítókép: Netanjahu izraeli miniszterelnök. Fotó: Sean Gallup / Getty Images)

Rovatok