Index Vakbarát Hírportál

Több mint 300 drón és rakéta indult Izrael ellen

2024. április 14., vasárnap 05:24

Szombat éjjel iráni drónok és rakéták indultak Izrael ellen, amelyek nagy részét az izraeli légvédelem (amerikai segítséggel) semlegesítette. A támadások ezzel együtt okoztak kárt és legalább egy személyi sérülést. Irán kora reggel közölte, hogy a támadás véget ért, és megpróbálta eltántorítani Izraelt egy válaszcsapástól.

Mint megírtuk, az izraeli hadsereg (IDF) éjjel bejelentette, hogy Irán támadást indított ellenük. Daniel Hagari szóvivő televíziós bejelentkezésében először azt közölte, hogy Irán egytucatnyi, pilóta nélküli, úgynevezett öngyilkos drónt küldött Izrael légtere felé.

A Hezbollah és a Forradalmi Gárda is bejelentette, hogy műveletet indított Izrael ellen. Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök összehívta a háborús kabinetet. Az érkező drónokról, rakétáról azóta több videó is napvilágot látott már.

Már hajnalban érkeztek adatok arról, hogy hány eszközzel támadhatta meg Irán Izraelt. A CNN az izraeli hadsereg közlésére hivatkozva még azt írta, hogy több mint 200 drónt és rakétát indított útjára Irán.

Ennél azonban frissebb adat is érkezett azóta: a The New York Times-szal két izraeli tisztviselő közölte:

185 DRÓNT, 110 BALLISZTIKUS RAKÉTÁT és 36 CIRKÁLÓRAKÉTÁT LŐTT KI IRÁN IZRAEL ELLEN.

A tisztviselők  azt is hozzátették, hogy a legtöbbet valóban Irán területéről indították, de a drónok és cirkálórakéták egy kis része Irakból és Jemenből érkezett.

Daniel Hagari szóvivő még éjjel közölte, hogy ezeket légvédelmi rendszerek és vadászgépek segítségével semlegesítették. Mind mondta, a repülőik még mindig az égen vannak, és készen állnak bármilyen, Izrael elleni támadásra. 

Ami a következményeket illeti, eddig azt lehet tudni, hogy egy izraeli katonai bázisban kisebb károk keletkeztek – még az éjjel. Daniel Hagari szerint a legtöbb rakétát még izraeli területen kívül elfogták a nagy hatótávolságú Arrow légvédelmi rendszer segítségével. 

Személyi sérülésekkel kapcsolatban eddig csak egy 7 éves kislányról érkezett jelentés, aki Negevben sérült meg egy ballisztikus rakéta elfogásakor a lezuhanó törmelék miatt [megjegyzés: az első beszámolókban még drónról írtak, a frissebb híradásokban viszont már rakétáról van szó – a szerk.]

A gyermekről annyit lehet tudni, hogy súlyos állapotban van. 

Ezzel együtt a támadóeszközök többségét még idő előtt ártalmatlanította az izraeli hadsereg. Michael Singh biztonságpolitikai szakértő, az Egyesült Államok Nemzetbiztonsági Tanácsának korábbi tagja azt mondta, hogy a támadásoknak viszonylag kis hatása volt, és hogy ez egy „lassú, alaposan megfigyelt, és végül sikertelen megtorlás volt” Irán részéről. 

Irán lezártnak tekinti az ügyet, de továbbra is fenyegetőzik – és nem csak Izraellel szemben

Mindeközben Irán ENSZ-béli képviselete vasárnap kora reggel közölte, hogy a támadást „lezártnak tekintik”, és arra figyelmeztettek, hogy ha Izrael válaszcsapást mér rájuk, akkor azt megtorolják. 

Ha azonban az izraeli rezsim újabb hibát követ el, Irán válasza lényegesen súlyosabb lesz. Ez egy konfliktus Irán és a zsivány izraeli rezsim között, amelytől az Egyesült Államoknak távol kell maradnia!

– írták. 

(Iráni támadás Izraelben 2024. április 14-én. Fotó: Ronen Zvulun / Reuters)

Rovatok