Index Vakbarát Hírportál

Helyre tette Magyar Péter Ukrajnával kapcsolatos tévedéseit az Oroszország-szakértő

2024. április 15., hétfő 09:47

Egészen sok támadást kapott Magyar Péter, miután egy interjúban „orosz propagandához hasonló” véleményeket fogalmazott meg az orosz–ukrán háborúval kapcsolatban. Ungár Péter LMP-társelnök és Rácz András Oroszország-szakértő is nekiment a TISZA párt alelnökének, úgyhogy Magyar szűkszavú posztban tiszta vizet öntött a pohárba.

Magyar Péter április 12-i klubrádiós interjújában arról beszélt, hogy az orosz–ukrán konfliktus előzményeként Amerika rakétákat telepített a megszállt államba, és „pontosan tudjuk, hogy az amerikaiak által támogatott ukrán kormány miket csinált”. Majd kifejtette, hogy szerinte az Egyesült Államok és Oroszország ugyanúgy katonai erővel „épít befolyási övezeteket”, csak Amerika nem a saját embereit küldi a harctérre. 

Illetve az is, hogy a nyugatiak a nyersanyag és a termőföld miatt vesznek részt ukrán oldalon a háborúban, és az, hogy az orosz kisebbség sanyarú helyzete miatt indították részben a háborút

– ezt már Ungár Péter, az LMP társelnöke idézte egy posztjában, ahol kifejtette a véleményét Magyar Péter Ukrajnával kapcsolatos megnyilvánulásairól. Elmondta, hogy tiszteli az embereket, akik kitartanak az álláspontjuk mellett, viszont Magyar kijelentéseivel most nagyon nem ért egyet, hiszen amiket mond, abban nagyon sok hasonlóság van az orosz propagandával.

Abban ugyan egyetértett, hogy „a Nyugat természetesen álszent, az Egyesült Államokat pedig tökéletlen kormányok vezetik, sokszor tragikus módon”, viszont pár szempontot Magyar figyelmébe ajánlott, amelyben eltér a véleménye:

„Aki ilyen érzékeny, helyesen, a kormánypárti propaganda állításaira, biztosra veszem, hogy hasonló érzékenységet fog mutatni, amikor akár akaratlanul, a Kreml propagandáját ismétli” – zárta mondandóját Ungár Péter.

Az Oroszország-szakértő is megszólalt a tények helyrebillentésére

Rácz András Oroszország-szakértő egy hosszú Facebook-posztban próbálta helyre tenni a téves állításokat Magyar Péter-interjújából:

Igazat ad viszont abban Magyarnak, hogy az orosz támadás valóban összekovácsolta és politikai nemzetté érlelte az ukránokat. Illetve felmenti őt abban, hogy nagy valószínűséggel önhibáján kívül mondta, amiket mondott, hiszen 14 évig volt „középvezető a NER-ben” (és nem Kelet-Európa-szakértő), tehát nagy valószínűséggel a „Rogán-művek sajtótermékeiből” tájékozódott, ez a narratíva pedig egybevág az ott elhangzottakkal.

Végül kitér arra, hogy nincs itt semmi gond, hiszen nem kell mindenkinek mindenhez érteni, viszont a jó vezető megkérdezi a szakértőket, tehát azt javasolja Magyar Péternek, hogy tájékozódjon elmélyültebben abban a témában, amiben nyilatkozni kíván. 

És eléggé biztos vagyok benne, hogy a tudós kollégák jelentős része szívesen segít, ha megkérdezik (én is)

– írta bejegyzésében, majd hozzátette, hogy hamarosan kiderül, Magyar Péter akar-e tájékozódni.

Magyar Péter tiszta vizet öntött a korsóba

Miután ennyi támadás érte a kijelentései miatt, vasárnap egy egészen lényegre törő és tőle nem megszokott posztban tette tisztába a véleményét Ukrajnával kapcsolatban. 

„Még egyszer a háborúról:

Nagyon úgy tűnik, hogy ezzel le akarja zárni a történetet a TISZA Párt alelnöke, hiszen a hét közepétől országjárásra indul, miután elhárult minden akadály az elől, hogy pártjával induljanak a június 9-i önkormányzati és európai parlamenti választásokon.

Rovatok